Handelsmerkenbeleid
Dit beleid is goedgekeurd door de Wikimedia Foundation Board of Trustees. Het mag niet worden omzeild, uitgehold of genegeerd door functionarissen of personeel van de Wikimedia Foundation, noch door lokaal beleid van een Wikimedia-project. |
Mag ik de Wikimedia merken gebruiken?
- Deze samenvatting is geen juridisch document.
JA, graag!
U heeft het recht om merken te gebruiken om:
· Eerlijk een Wikimedia-website te beschrijven;
· Nauwkeurig nieuws te melden;
· Artistieke, literaire en politieke werken te maken; of
· Te linken naar Wikimedia-websites.
Dit beleid staat u ook toe om merken te gebruiken:
2. Buiten de Wikimedia-websites wanneer u:
· Een Wikimedia-communitygericht evenement organiseert;
· Een outreach doet en nieuwe redacteuren werft; of
· Merken plaatst op t-shirts, taarten en andere dingen zonder ze te verkopen.
Houd u altijd aan de Richtlijnen voor visuele identiteit.
· voor evenementen en conferenties,
· publicaties, films en TV-shows,
· voor zaken die u wilt verkopen, en
· ander gebruik.
JA, maar eerst...
teken a.u.b. een snelle licentie
voor Wikimedia fotowedstrijden en GLAM.
Sorry, NEE.
Niet voor het linken naar niet-Wikimedia websites, of
het maken van nabootsende websites, of
Handelsmerkenbeleid
De Wikimedia merken vertegenwoordigen gratis educatieve content ontwikkeld door middel van een open samenwerkingsproces. Merkbescherming versterkt de verbinding tussen de Wikimediamerken en de projecten die zij vertegenwoordigen. De bescherming moet waarborgen dat de merken alleen worden gebruikt voor activiteiten die onze missie bevorderen.
Als gebruikers het puzzelbol-logo zien in de linkerbovenhoek van een website die lijkt op die van Wikipedia, moeten zij er zeker van zijn dat ze kijken naar neutrale, aanzienlijke en hoge kwaliteit content die het resultaat is van het rigoureuse en transparante bewerkproces van Wikipedia. Evenzo moeten gebruikers kunnen vertrouwen op hun indruk van Wikimedia-involvement als ze het stichting-logo of één van de Wikimedia logo's zien op een website of product.
De goodwill die de Wikimedia-merken ondersteunt, is gegenereerd door een productieve en gepassioneerde vrijwilligersgemeenschap. De Wikimedia-gemeenschap heeft de toonaangevende online bron van gratis educatieve inhoud ontwikkeld. Om de goodwill die ze hebben gecreëerd te behouden, hebben we dit beleid opgesteld volgens de aanwijzingen van de gemeenschap. Het resulterende beleid zorgt ervoor dat al het gebruik van de merken in overeenstemming is met onze missie en de Wikimedia-beweging bevordert.
Onze missie om kennis te delen is gebaseerd op en moedigt de vrijheid van meningsuiting aan. Om het echt gemakkelijk te maken om kennis te delen, omvat dit handelsmerkenbeleid alle bescherming van de vrijheid van meningsuiting die is ingebouwd in het merkenrecht in de breedst mogelijke mate. Het handelsmerkenbeleid probeert ook de hindernissen van handelsmerkenlicenties te minimaliseren. We zijn bijzonder liberaal in het goedkeuren van gebruik door de Wikimedia-gemeenschap dat nauw aansluit bij onze missie.
Om het voor leden van de community nog gemakkelijker te maken om de merken te gebruiken, introduceert dit beleid enkele creatieve handelsmerkenoplossingen. Het stelt leden van de gemeenschap in staat om de Wikimedia-merken te gebruiken zonder een handelsmerkenlicentie voor wikimedia-gemeenschapsgerichte evenementen en outreach-werk. Het beleid introduceert verder een "Quick Licentie" voor andere veelgebruikte toepassingen die communityleden snel kunnen invullen en naar ons kunnen e-mailen. Het is echt wikiwiki!
1 Waarop is dit beleid van toepassing?
1.1 De "Wikimedia merken"
Dit beleid is van toepassing op alle handelsmerken van de Wikimedia Foundation. De handelsmerken zijn zowel geregistreerde als niet-geregistreerde handelsmerken, waaronder niet-gestileerde woordmerken en de visuele weergave van elke Wikimedia-site. Zie ook een niet-uitputtende lijst van onze handelsmerken. In dit beleid verwijzen we naar hen als de "Wikimedia-merken" of gewoon "merken".
1.2 "Gebruik" van de Wikimedia merken
Dit beleid is van toepassing wanneer u de Wikimedia-merken wilt gebruiken. Sectie 2 van dit beleid is van toepassing op elk gebruik van de merken. Andere secties zijn alleen van toepassing op gebruik dat geen afzonderlijke toestemming vereist, gebruik dat een handelsmerkenlicentie vereist, of gebruik onder overeenkomsten wordt gehouden door verenigingen, thematische organisaties en gebruikersgroepen die worden erkend door de Wikimedia Foundation. Als een bepaalde voorwaarde in uw handelsmerkenlicentie niet in overeenstemming is met dit beleid, moet u de licentievoorwaarden volgen.
1.3 "Wij" of de "Wikimedia Foundation"
Dit beleid regelt het gebruik van merken die in het bezit zijn van de Wikimedia Foundation. Soms verwijst dit beleid eenvoudigweg naar de Wikimedia Foundation als 'wij'.
1.4 "U"
Dit beleid is van toepassing op "u" als u de Wikimedia-merken wilt gebruiken en legt uit hoe u ze mag gebruiken. U kunt lid zijn van de Wikimedia-gemeenschap, een vereniging, een thematische organisatie of een gebruikersgroep. U kunt ook een niet-gerelateerde persoon of organisatie zijn.
1.4.1 Leden van de gemeenschap
De Wikimedia-gemeenschap omvat iedereen die bijdraagt aan een Wikimedia-site ter bevordering van onze missie. Het omvat ook leden en medewerkers van verenigingen, thematische organisaties, gebruikersgroepen en de Wikimedia Foundation.
De leden van de Wikimedia-gemeenschap delen een gemeenschappelijke missie van het creëren en verspreiden van gratis educatieve inhoud. Zij vormen de kern van de Wikimedia-beweging. Dienovereenkomstig kunnen leden van de gemeenschap vrijelijk gebruik maken van het Logo van de Wikimedia-gemeenschap. Ze zijn ook vrij om alle Wikimedia-merken op de Wikimedia-sites te gebruiken en voor Wikimedia-gemeenschap gerichte evenementen, evenals outreach-werk zonder het verkrijgen van een handelsmerkenlicentie. Gemeenschapsleden kunnen ook eenvoudig een Snelle licentie voor bepaalde andere vormen van gebruik door de gemeenschap krijgen, zoals Wikimedia-foto-evenementen. Over het algemeen geven we voorrang aan verzoeken van de gemeenschap voor gebruik waarvoor een gewone handelsmerkenlicentie vereist is.
1.4.2 Verenigingen, gebruikersgroepen en thematische organisaties
Verenigingen, gebruikersgroepen en thematische organisaties die door de Wikimedia Foundation worden erkend, worden "bewegingsorganisaties" genoemd. Ze zijn onafhankelijk van de Wikimedia Foundation en ondersteunen en promoten de Wikimedia-sites. Deze groepen sluiten overeenkomsten met de Wikimedia Foundation, die hen toestaan bepaalde Wikimedia-merken te gebruiken. Elk gebruik moet in de eerste plaats de missie van Wikimedia bevorderen. Om de merken buiten de gespecificeerde reikwijdte van de overeenkomst te gebruiken, kan een organisatie om een afzonderlijke handelsmerkenlicentie vragen of gewoon voldoen aan dit beleid wanneer voor het gebruik geen licentie vereist is. Een organisatie kan natuurlijk altijd zelf haar namen, logo's en domeinnamen selecteren. Het hoeft onze merken niet te gebruiken.
1.4.3 Andere organisaties of individuen
Wikimedia-sites zijn zo bekend dat auteurs en scriptschrijvers ze vaak in boeken en films willen portretteren. Op dezelfde manier kunnen andere bedrijven inhoud van Wikimedia-sites hergebruiken in web- of mobiele applicaties. Door dit te doen, willen deze personen en bedrijven mogelijk onze merken weergeven in films, boeken, apps of andere media.
Zolang gebruikers niet in de war zijn over de bron van die werken, kan dit soort gebruik de Wikimedia-sites en -missie promoten door het bereik van vrije kennis uit te breiden en mogelijk nieuwe leden van de Wikimedia-gemeenschap te werven. Maar het is belangrijk dat de Wikimedia-merken niet misleidend worden gebruikt om de producten van anderen op de markt te brengen, want dat zal Wikimedia-gebruikers in verwarring brengen. We moeten daarom voorzichtig zijn bij het verlenen van vergunningen voor de merken voor deze doeleinden. Als we bijvoorbeeld de merken in licentie geven aan een organisatie die een eigen logo heeft, moeten we ervoor zorgen dat er geen Wikimedia-merk prominenter wordt weergegeven dan het eigen logo of de eigen naam. Het is handig om altijd een goede scheiding te hebben tussen de naam en het logo van de organisatie en een Wikimedia-merk. Gebruikers moeten duidelijk zien dat de producten of diensten van de organisatie worden geleverd door die andere organisatie in plaats van door de Wikimedia Foundation. Dergelijk gebruik is nooit toegestaan zonder een handelsmerkenlicentie.
1.5 "Missie"
De Wikimedia-merken mogen alleen worden gebruikt voor activiteiten die onze missie promoten, namelijk "mensen over de hele wereld in staat stellen en betrekken bij het verzamelen en ontwikkelen van educatieve inhoud onder een vrije licentie of in het publieke domein, en om deze effectief en wereldwijd te verspreiden."
2 Hoe gebruik ik de Wikimedia merken?
Volg a.u.b. de Richtlijnen voor visuele identiteit wanneer u de merken gebruikt, ongeacht of het met of zonder een handelsmerklicentie is. Wanneer u de Wikimedia-merken gebruikt, let dan op het volgende:
2.1 Goede vorm
U mag de woordmerken gebruiken als een eigennaam (bijv. "Wikidata is geweldig") of als een bijvoeglijk naamwoord (bijv. "de Wikimedia-sites zijn geweldig"). Dit omvat alle officiële vertalingen en transliteraties van de Wikimedia-merken.
Op de Wikimedia websites mag u de merken in elke vorm gebruiken. U mag aangepaste versies van de logo's maken, ze inkorten en ze dan toevoegen.
Buiten de Wikimedia-sites mag u Wikimedia-woordmerken alleen gebruiken in hun volledige vorm en met de juiste hoofdletters (bijv. "Wikibooks"). De logo's mogen niet worden gewijzigd zonder afzonderlijke toestemming van de Wikimedia Foundation. We moeten ervoor zorgen dat de logo's onderscheidend blijven ten opzichte van andere merken.
2.2 Kennisgeving of handelsmerksymbool
Als dat redelijk is, moet u deze kennisgeving opnemen wanneer u een merk buiten de Wikimedia-sites gebruikt:
"[Wikimedia Woordmerken/ naam van het logo zoals hier] vermeld is een handelsmerk van de Wikimedia Foundation en wordt gebruikt met toestemming van de Wikimedia Foundation. We worden niet onderschreven door of gelieerd aan de Wikimedia Foundation."
De melding moet verschijnen in de buurt van het eerste gebruik van een Wikimedia-merk. Eén kennisgeving is voldoende als u meerdere markeringen weergeeft, op voorwaarde dat de kennisgeving naar alle merken verwijst. U hoeft deze melding niet weer te geven als u het Community-logo gebruikt onder Sectie 3.4.
Als het merk voornamelijk wordt weergegeven op een mobiel scherm of een ander medium met beperkte visuele ruimte, kunt u in plaats daarvan een handelsmerksymbool (™) bij het merk gebruiken om aan te geven dat het een Wikimedia-handelsmerk is. Voor de grootte en locatie van het symbool, zie de Richtlijnen voor visuele identiteit. Wanneer u een symbool gebruikt vanwege beperkte ruimte en er zijn extra pagina's voor uw materiaal, neem dan de kennisgeving op in de tekst van een prominente pagina (de meeste mobiele apps hebben bijvoorbeeld een 'over ons'-sectie en kunnen tijdens de installatie de voorwaarden weergeven).
Ongeacht of u een kennisgeving of een symbool gebruikt om uw gebruik van Wikimedia-merken aan te duiden, zorg ervoor dat uw gebruik geen goedkeuring door of affiliatie met de Wikimedia Foundation suggereert.
3 Het gebruik van de Wikimedia merken zonder expliciete toestemming
3.1 Het gebruik van de handelsmerken op de Wikimedia sites
U mag onze logo's en aangepaste versies op de Wikimedia sites gebruiken als u dat wil.
3.2 Op gemeenschap gerichte evenementen
U mag de handelsmerken gebruiken voor evenementen die onze missie promoten en die bedoeld zijn om voornamelijk te worden bijgewoond door leden van de Wikimedia-gemeenschap. Dit zijn evenementen zoals hackathons, editor-meetups, fotografenexcursies en WikiCons.
U kunt bijvoorbeeld het logo van de Wikipedia-puzzelwereldbol op banners en posters zetten bij een edit-a-thon die u heeft georganiseerd.
GLAM initiatieven en fotowedstrijden vereisen een Quick License onder Sectie 4.1.
Deze bepaling staat niet toe dat u de merken gebruikt voor fondsenwerving.
3.3 Outreach en werving van nieuwe leden
U mag de marken gebruiken die in overeenstemming zijn met onze missie om mensen te informeren over de Wikimedia-sites en om nieuwe bijdragers te werven, zolang u duidelijk maakt dat u niet voor de Wikimedia Foundation werkt. U kunt educatief materiaal of banners maken om een openbare beursstand te versieren of om een edit-a-thon bekend te maken.
Deze bepaling staat niet toe dat u de merken gebruikt voor fondsenwerving.
3.4 Gebruik logo gemeenschap
Het logo van de Wikimedia-gemeenschap kan vrij worden gebruikt. Maar u mag geen merkaanvragen indienen waarin het logo is verwerkt. De Wikimedia-gemeenschap wil ervoor zorgen dat het logo voor iedereen beschikbaar blijft om te gebruiken.
3.5 Iets anders bespreken dan Wikimedia-sites (fair use)
Woordmerken kunnen soms een primaire betekenis hebben, naast het vertegenwoordigen van een merk (zoals de woorden "apple" of "facebook"). Onze woordmerken waren geen echte woorden voordat onze projecten werden gemaakt. Maar we zullen fair use breed interpreteren om het gebruik van onze woordmerken ook te omvatten wanneer u duidelijk over iets anders dan de Wikimedia-sites wilt praten.
3.6 Verwijzen naar Wikimedia-sites (nominatief gebruik)
U kunt de niet-gestileerde woordmerken (bijv. "Wikipedia") gebruiken om het volgende te beschrijven:
- Een Wikimedia-site of een ander aspect van de Wikimedia-beweging in een tekst (bijvoorbeeld: "Ik lees graag over kolenballen op Wikipedia").
- Een afgeleid werk van Wikimedia-inhoud op een manier die niet misleidend is (bijv. "de encyclopedische inhoud op deze site is afgeleid van Wikipedia").
U mag alle Wikimedia-merken op uw eigen website gebruiken als hyperlink naar de Wikimedia-sites. Het gebruik van logo's in hyperlinks moet in overeenstemming zijn met de Richtlijnen voor visuele identiteit (de markeringen mogen bijvoorbeeld worden verkleind, maar mogen op geen enkele andere manier worden gewijzigd).
Hier zijn enkele andere specifieke gevallen van nominatief gebruik:
3.6.1 Nieuwsberichtgeving
U mag de Wikimedia-merken gebruiken om waarheidsgetrouwe uitspraken te doen over de Wikimedia-sites in nieuwsberichten en commentaren.
3.6.2 Persoonlijke blogs en sociale media
U mag de Wikimedia-merken gebruiken om waarheidsgetrouwe uitspraken over de Wikimedia-sites te doen of te illustreren in persoonlijke blogs en sociale media. Maar doe het a.u.b. niet om goedkeuring door of affiliatie met de Wikimedia Foundation te impliceren. Om verwarring te voorkomen, gebruik de Wikimedia-logo's niet op de achtergrond, als profielafbeelding, of in de koptekst van uw blog, in de naam van uw blog of in uw gebruikersnaam voor sociale media. Dit gedeelte is niet bedoeld voor uw gebruik van het Community-logo onder Sectie 3.4.
3.6.3 Artistiek, wetenschappelijk, literair, politiek en ander niet-commercieel gebruik
U kunt de Wikimedia-merken gebruiken om de Wikimedia-sites te bespreken in artistieke, wetenschappelijke, literaire en politieke werken.
Maar stuur ons alstublieft een verzoek als u een Wikimedia-merk op de omslag van uw boek wilt plaatsen, een Wikimedia-merk in een film wilt weergeven, of een evenement of presentatie wilt organiseren die kan worden geïnterpreteerd als onderschreven door de Wikimedia Foundation. Voor meer informatie, zie Sectie 4.
U mag de merken gebruiken in satire of grappen. Om te voorkomen dat gebruikers in verwarring raken dat uw werk gelieerd is aan de Wikimedia-sites, kan het nuttig zijn om uw werk te markeren als "satire" of "parodie".
3.7 Eigen merkspullen maken
U mag dingen maken met de merken voor eigen gebruik. Dit kunnen t-shirts, petten, bureaubladachtergronden, lanyards en zelfs taarten zijn! Maar verkoop ze alsjeblieft niet en zorg ervoor dat uw ontwerp voldoet aan de Richtlijnen voor visuele identiteit. Als u uw merkartikelen wilt verkopen, kunt u een licentie aanvragen onder Sectie 4.6.
4 Speciale toepassingen waarvoor toestemming vereist is
Al het gebruik dat niet is toegestaan onder Sectie 3 of verboden door Sectie 5 van dit beleid vereist een handelsmerklicentie. In deze sectie worden alleen de meest voorkomende toepassingen besproken waarvoor een licentie is vereist.
Wanneer je onze merken gebruikt onder een handelsmerklicentie, moet u voldoen aan de voorwaarden ervan en aan dit handelsmerkbeleid. Als een bepaalde voorwaarde in uw licentie niet in overeenstemming is met dit beleid, moet u die licentievoorwaarde volgen. Organisaties in de movement hebben alleen een aparte licentie nodig als het gebruik nog niet is toegestaan door hun organisatorische overeenkomsten met de Wikimedia Foundation of dit beleid.
4.1 Snelle licentie voor speciale doeleinden gemeenschap
Een Snelle Licentie is een eenvoudige handelsmerklicentie voor algemeen gebruik door de gemeenschap, zoals Wiki Loves Monuments en GLAM-Wiki-initiatieven. Het is beschikbaar op Meta-Wiki. U kunt de merke zoals vermeld in de 'Quick License' gaan gebruiken zodra u een ingevulde 'Quick License' naar trademarks@wikimedia.org mailt. U hoeft niet te wachten op goedkeuring.
4.1.1 Fotowedstrijden
Fotowedstrijden stellen mensen in staat om originele foto's met een vrije licentie in te dienen bij Wikimedia Commons om te strijden om de beste afbeelding. U kunt een Snelle Licentie krijgen voor flyers, posters, diapresentaties, websites en sociale media voor een fotowedstrijd. Als u een organisatie in de movement bent, heeft u misschien al een overeenkomst die betrekking heeft op fotowedstrijden.
4.1.2 GLAM-Wiki initiatieven
U mag de merken gebruiken in een samenwerking met iemand buiten de Wikimedia-beweging met een Snelle licentie. Deze licentie is van toepassing op samenwerkingen met parken, musea, bibliotheken en andere culturele instellingen om hun informatie met de wereld te delen via de Wikimedia-sites. Als u een organisatie in de movement bent, heeft u mogelijk al een overeenkomst die betrekking heeft op GLAM-Wiki-initiatieven.
Enkele GLAM-initiatieven zijn onder meer Wikipedians in Residence – Wikipedia-bijdragers die werken met een specifieke GLAM om de relatie van de organisatie met Wikipedia te ontwikkelen. Gebruik a.u.b. een Snelle licentie om uzelf te vertegenwoordigen als een Wikipedian in Residence op online professionele profielen, uw persoonlijke blog en sociale media, zolang uw werk consistent is met de missie.
4.2 Domeinnamen
U heeft toestemming nodig om een domeinnaam te registreren of te gebruiken die een Wikimedia-merk bevat. Registreer geen domein dat lijkt op of klinkt als een Wikimedia-merk of een verkeerd gespeld Wikimedia-merk bevat, omdat dat Wikimedia-gebruikers in verwarring kan brengen.
4.3 Evenementen en conferenties
U hebt een handelsmerklicentie nodig als u van plan bent een openbaar evenement of een conferentie te organiseren waarbij een Wikimedia-merk wordt gebruikt.
U dient de volgende informatie bij het aanvragen van een licentie om onze merken in een evenement te mogen gebruiken.
|
---|
|
Wanneer u een handelsmerklicentie verkrijgt, is deze alleen van toepassing op het evenement in uw verzoek. U moet een nieuwe licentie aanvragen als u een ander evenement wilt organiseren.
4.4 Publicaties
U heeft een handelsmerklicentie nodig als u een Wikimedia-merk in een publicatie wilt gebruiken, tenzij uw gebruik kwalificeert als redelijk of nominatief gebruik onder de Amerikaanse merkenwetgeving of andere toepasselijke buitenlandse wetten.
U dient de volgende informatie op te nemen wanneer u een licentie vraagt om onze merken in een publicatie te gebruiken.
|
---|
|
Wanneer u een handelsmerklicentie verkrijgt, is deze alleen van toepassing op de publicatie in uw verzoek. U zult een nieuwe licentie moeten aanvragen als u een andere publicatie wilt maken.
4.5 Films en tv-programma's
U heeft een handelsmerklicentie nodig om het Wikipedia-logo te gebruiken in een film, tv-show-aflevering of online productie.
U dient de volgende informatie op te nemen wanneer u een licentie aanvraagt om onze merken in een film of tv-show te gebruiken.
|
---|
|
Wanneer u een handelsmerklicentie verkrijgt, is deze alleen van toepassing op de specifieke film, tv-show-aflevering of online productie in uw verzoek. U moet een nieuwe vergunning aanvragen als u het een andere film of tv-show wilt gebruiken.
4.6 Commerciële merchandise
U mag merchandise maken met de handelsmerken van Wikimedia voor commercieel gebruik, indien:
- U een handelsmerklicentie van de Wikimedia Foundation krijgt;
- U onze Visueel-Identiteitsrichtlijnen volgt; en
- U eerlijk doorgeeft aan klanten hoeveel van de verkoopprijs, indien van toepassing, aan Wikimedia-sites zal worden gedoneerd.
5 Verboden gebruik
5.1. Misleidende tabbladen en nabootsende sites
Maak alstublieft geen website die de "look and feel" van een Wikimedia-site nabootst. Dit geldt vooral voor geïmiteerde Wikipedia-artikelen. Als u een goede reden hebt om een imitatiewebsite te maken, neem dan contact met ons op via trademarks@wikimedia.org.
U hoeft geen contact met ons op te nemen als u alleen gebruik wilt maken van de MediaWiki-software om een wiki te maken of als uw nabootsende site duidelijk een parodie is.
Als u een 'mirror' maakt, moet u ervoor zorgen dat u aan de relevante licenties voor de inhoud voldoet. Vermijd het kopiëren van links naar Wikimedia-beleid en contactgegevens. Gebruik de Wikimedia-merken niet in een 'mirror' van een Wikimedia-site.
5.2 Linken naar niet-Wikimedia-sites
U mag alleen Wikimedia-merken gebruiken om naar Wikimedia-sites te linken. Raadpleeg Links naar Wikimedia-sites als u vanaf uw website naar een Wikimedia-site wilt linken.
5.3 Valse voorstelling
Wanneer u een Wikimedia-merk onder dit beleid gebruikt, dient u het te gebruiken om alleen het project te vertegenwoordigen waarvoor het staat. Maak er niet van dat uw gebruik op welke manier dan ook wordt geaccepteerd, gesponsord door of onderdeel is van de Wikimedia Foundation. Dit artikel is ook van toepassing wanneer u een licentie krijgt om een merk te gebruiken dat u niet mag suggereren dat u een dergelijke goedkeuring heeft.
6 Misbruik van handelsmerk
6.1 Misbruik melden
Het tegengaan van merkmisbruik is erg belangrijk. We steken veel energie in het aanpakken van gevallen van inbreuk op handelsmerken, omdat we de waardevolle rechten die de gemeenschap heeft gecreëerd willen beschermen. Als u ziet dat een merk wordt gebruikt op een manier die inbreuk zou kunnen maken, laat het ons dan weten! Stuur gewoon een e-mail naar legal-tm-vio@wikimedia.org
. We stellen uw hulp erg op prijs!
6.2 Toestemming intrekken vanwege misbruik
We kunnen het recht om de Wikimedia-merken onder dit beleid te gebruiken op elk moment intrekken door op welke manier dan ook een kennisgeving te verstrekken als we vaststellen dat het gebruik van een handelsmerk in strijd is met onze missie of schade kan toebrengen aan leden van de gemeenschap, de movement of de Wikimedia Foundation.
7 Herziening en vertaling van het merkenbeleid
7.1 Dit handelsmerkenbeleid kan als volgt worden herzien:
- We zullen grote veranderingen voorstellen aan de gemeenschap in drie door ons geselecteerde talen. We zullen de voorgestelde herziening op de Wikimedia-sites en in een e-mail via WikimediaAnnounce-L of een vergelijkbare mailinglijst aankondigen. De community kan dan gedurende ten minste 30 dagen reageren.
- Voor kleine wijzigingen of wijzigingen die wettelijk vereist zijn, zullen we, indien mogelijk, drie dagen van tevoren op de hoogte stellen aan WikimediaAnnounce-L of een vergelijkbare mailinglijst. Kleine wijzigingen zijn onder meer taalcorrecties, administratieve wijzigingen of correcties van onnauwkeurige verklaringen.
- Dit gedeelte is niet van toepassing op de gebruiksvriendelijke samenvatting, de veelgestelde vragen, de doelverklaring voor het handelsmerkenbeleid, het aanvraagformulier voor handelsmerken en het formulier voor het melden van schendingen. Ze maken geen deel uit van dit handelsmerkenbeleid en kunnen altijd zonder voorafgaande kennisgeving worden herzien.
7.2 Vertaling van het handelsmerkenbeleid
Indien er enig verschil in betekenis is tussen de originele Engelse versie van dit handelsmerkenbeleid en een vertaling, dient de originele Engelse versie te worden gevolgd.
7.3 Vragen
Aarzel niet om contact met ons op te nemen op trademarks@wikimedia.org als u niet zeker weet of uw gebruik in overeenstemming is met dit beleid of locale handelsmerkenwetten.
Het doel van ons handelsmerkenbeleid
Deze verklaring maakt geen deel uit van het handelsmerkenbeleid. Het is niet eens een juridisch document.
Het legt alleen de achtergrond van ons nieuwe merkenbeleid uit.
De Wikimedia-merken vertegenwoordigen de goodwill die wordt gecreëerd door de vele vrijwilligers die deel uitmaken van de Wikimedia-gemeenschap. Dat is de reden waarom internetgebruikers erop kunnen vertrouwen dat sites die Wikimedia-keurmerken dragen, gratis en neutrale educatieve inhoud bevatten die is ontwikkeld door toegewijde Wikimedianen door middel van samenwerking te goeder trouw. Door ervoor te zorgen dat de Wikimedia-merken alleen worden gebruikt in overeenstemming met onze missie helpt het harde werk van de gemeenschap en de reputatie van de Wikimedia-sites te beschermen.
1. Het handelsmerkenbeleid brengt twee belangen van de gemeenschap in evenwicht.
De gedecentraliseerde aard van de Wikimedia-sites stelt passievolle medewerkers over de hele wereld in staat de missie van vrije kennis te dienen. Het eerste belang is daarom om ervoor te zorgen dat medewerkers de Wikimedia-merken gemakkelijk kunnen gebruiken in hun werk. Het tweede belang is de reputatie van de Wikimedia-merken te beschermen. De merken betekenen educatieve inhoud die wordt gegenereerd door een open en samenwerkend proces. De reputatie van de merken is bijzonder belangrijk, aangezien de inhoud die zij vertegenwoordigen digitaal wordt geleverd via het internet en gemakkelijk verkeerd kan worden voorgesteld aan een minder oplettende gebruiker.
Om de belangen van de Wikimedia-gemeenschap te dienen, moeten we het handelsmerkenrecht creatief toepassen. De principes van het handelsmerkenrecht zijn niet ontwikkeld met ons unieke organisatiemodel in gedachten. Maar ons doel is om de bescherming van handelsmerken voor onze gemeenschap goed te laten werken. Het beleid respecteert daarom de eisen van het handelsmerkenrecht en vergemakkelijkt tegelijkertijd het gebruik van de merken door de Wikimedia-gemeenschap.
2. Waarom gebruiken we handelsmerken?
Handelsmerken stellen een gebruiker in staat om op zijn of haar intuïtie te vertrouwen dat een merk dat hij of zij herkent, hem of haar in feite naar het werk zal leiden dat hij of zij zoekt. Merkenbescherming is geen intellectueel eigendomsrecht dat los van het werk dat het vertegenwoordigt kan worden vastgesteld of verkocht. Het is lang niet zo beperkend als auteursrecht of octrooibescherming. Die doctrines hebben geëist dat we open licentie-benaderingen aannemen - zoals Creative Commons en GNU GPL - om de wet beter te laten dienen voor onze missie. Er is geen equivalente open handelsmerkenlicentie die we kunnen aannemen. Toch stellen de unieke contouren van het merkenrecht ons in staat om het creatief in ons voordeel te laten werken. Het staat liberaal hergebruik van Wikimedia-inhoud toe, terwijl de integriteit van de Wikimedia-sites behouden blijft. Vanwege onze onderscheidende handelsmerken zullen lezers direct weten welk educatief materiaal op de wiki-manier door onze gemeenschap is gemaakt.
- 2.1 Hoe de handelsmerkenrechten tegen misbruik beschermen.
- Handelsmerkenrechten helpen de merken die de Wikimedia-beweging vertegenwoordigen tegen misbruik te beschermen. Mensen kunnen de merken misleidend gebruiken vanwege de populariteit van de Wikimedia-sites. Sommigen proberen hun eigen websites of diensten aantrekkelijker te maken door onze merken te gebruiken. Anderen misbruiken de merken of het uiterlijk van de Wikimedia sites om aandacht te trekken. Maar die aandacht is misleid omdat de merken worden gebruikt om werk te laten zien dat niet authentiek Wikimedia-inhoud is. Als we dit zouden toestaan, zouden gebruikers misschien in de verkeerde zin geloven dat deze voor ons onbekende inhoud door de Wikimedia-gemeenschap is geproduceerd en hun mening over de Wikimedia-sites zou doen afnemen.
- Bijvoorbeeld, niemand wil graag valse Wikipedia-artikelen zien die uitsluitend worden gemaakt om bedrijven te promoten op een manier die niet in overeenstemming is met onze missie. Net zo proberen mensen vaak bewust veel voorkomende spellingfouten en variaties van de Wikimedia-merken in domeinnamen te registreren. Ze doen dit om gebruikers die op zoek zijn naar de Wikimedia-sites te sturen naar advertenties en andere niet-gerelateerde inhoud. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikers leiden naar sites die zijn ontworpen om malware te verspreiden door hen aan te moedigen op een pop-up-advertensie te klikken met de vermelding: "Gefeliciteerd! U bent de miljoenste bezoeker!" Ze kunnen gebruikers ook blootstellen aan phishing-scammen door hen te vragen hun wachtwoord in te voeren op een pagina die lijkt op een Wikimedia-site. Dit zijn allemaal voorbeelden van misbruiken waarmee we kunnen vechten met behulp van handelsmerkenrechten. We moeten het recht behouden om dit soort misbruiken te vervolgen om het harde werk van de Wikimedia-gemeenschap te beschermen.
- 2.2 Het belang van de vrijheid van meningsuiting in de handelsmerkendoctrine zorgt ervoor dat de Wikimedia-handelsmerken niet het delen van vrije kennis verstoren.
- Onze missie om kennis te delen is gebaseerd op vrijheid van meningsuiting. De bescherming van handelsmerken kan in dit ecosysteem bestaan, omdat de doctrine veel ruimte voor spraakgerelateerde activiteiten overlaat. Bijvoorbeeld, de unieke doctrine van eerlijk gebruik onder het handelsmerkenrecht stelt elk gebruik van een woordenmerk in een niet-handelsmerken-gevoel mogelijk (d.w.z. wanneer het woord iets anders kan betekenen dan het handelsmerk). Het handelsmerkenrecht heeft ook een doctrine van "nominatief gebruik". Deze leer stelt het vrij mogelijk een merk te gebruiken om te verwijzen naar het met die naam gemarkeerde item. Ten slotte omvat het handelsmerkenrecht ook het gebruik van merken in kunst en politieke spraak. Dit spectrum van vrije gebruik van een merk onderscheidt dit rechtsgebied van intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht en octrooi.
- Door gebruik te maken van handelsmerkenbescherming op de Wikimedia-merken, belemmeren we dit soort gebruik door wie dan ook. Onze liberale goedkeuring van handelsmerkenaanvragen zal er verder voor zorgen dat leden van de gemeenschap de Wikimedia-merken gemakkelijk kunnen gebruiken om de missie te promoten, zelfs voor niet-fair use-doeleinden.
3. Hoe we onze rechten in stand houden.
Om de Wikimedia-handelsmerken voor de beweging te behouden, moeten we toezicht houden op misbruik en de merken zorgvuldig licentie geven. Misleidende toepassingen kunnen de verbinding tussen een merk en de goodwill die het vertegenwoordigt verzwakken, wat kan leiden tot het verlies van handelsmerkenrechten. Het kan ons het vermogen verliezen ons te beschermen tegen andere misleidende of misbruikende toepassingen. Daarom is het belangrijk om de gebruik van de Wikimedia-merken bij te houden en maatregelen te nemen tegen misleidend gebruik.
Evenzo vereist het merkenrecht dat merkhouders de kwaliteit bewaken van het werk dat de handelsmerken onder licentie mag dragen. Het niet controleren van de kwaliteit door middel van een licentie en monitoring kan resulteren in "'naked licensing'", waardoor een merkhouder zijn rechten verliest. Het is daarom belangrijk om een kwaliteitsniveau te eisen dat de kwaliteit van de Wikimedia-sites en de reputatie weerspiegelt.
4. Het faciliteren van handelsmerkengebruik dat de missie van Wikimedia bevordert.
Hoewel we bepaalde wettelijke verplichtingen hebben, willen we niet dat handelsmerkenvereisten een obstakel zijn voor het werk van de Wikimedia-gemeenschap. Het beleid beoogt het vergemakkelijken van het verlenen van licenties voor Wikimedia-merken. Veel toepassingen zijn ook specifiek toegestaan door het beleid en vereisen geen aparte toestemming. Andere toepassingen vallen onder de vele categorieën fair use, die we ook voor gebruikers in het beleid beschrijven.
We denken ook creatief na over hoe we het voor leden van de gemeenschap gemakkelijker kunnen maken om de merken te gebruiken om de Wikimedia missie te bevorderen.
Daartoe hebben we een liberale oplossing geïntroduceerd in het handelsmerkenbeleid voor bepaald gebruik van Wikimedia-merken, genaamd de "Quick License." Het is een snelle licentie, want in plaats van een licentie aan te vragen en te wachten tot deze is voorbereid, hoeven leden van de gemeenschap deze alleen maar in te vullen en naar trademarkswikimediaorg te e-mailen. Hoewel het het gebruik van handelsmerken gemakkelijker maakt voor algemeen gebruik door de gemeenschap, bevat het enkele maatregelen om de handelsmerkenbescherming van de Wikimedia-merken te behouden. De licentie bevat een vereiste voor kwaliteitscontrole en een voorbehoud van het recht om de licentie te beëindigen als een merk wordt gebruikt op een manier die niet in overeenstemming is met de missie van Wikimedia.
5. Wat is er nog meer nieuw?
Afgezien van de introductie van een aantal liberale oplossingen om leden van de gemeenschap te helpen bij hun werk, heeft het nieuwe merkenbeleid zeer weinig substantiële wijzigingen. We hebben ons gericht op het zoveel mogelijk verduidelijken van ons merkenbeleid en -praktijk om het gebruik van de merken gemakkelijker te maken. Leden van de gemeenschap gaven veel opmerkingen over handelsmerkenbepalingen die voorheen dubbelzinnig waren. We hebben ons best gedaan om deze en andere bepalingen in het nieuwe merkenbeleid en de veelgestelde vragen te verduidelijken. We willen dat het beleid gemakkelijk te navigeren en te begrijpen is. Daarom hebben we aan het begin van het merkenbeleid een gebruiksvriendelijke samenvatting geïntroduceerd die linkt naar relevante bepalingen van het beleid. We hebben de veelgestelde vragen ook aanzienlijk uitgebreid en gekoppeld aan relevante bepalingen in het beleid. De taal van het beleid en de veelgestelde vragen werd verder getest onder verschillende leesbaarheidsindices om er zeker van te zijn dat we ze op een eenvoudige manier schreven. Ten slotte hebben we formulieren geïntroduceerd voor het aanvragen van merklicenties en het melden van misbruik, waarvan we hopen dat ze deze twee processen soepeler zullen laten verlopen.
Veelgestelde vragen
Deze veelgestelde vragen maken geen deel uit van het handelsmerkenbeleid. Ze zijn niet eens een juridisch document. Maar we hopen dat u ze nuttig vindt.:)
0 Handelsmerkenbeleid Inleiding
0.1 Wat is "handelsmerkenbescherming"?
Het recht beschermt de associatie tussen een merk en het werk, zoals goederen of diensten, dat het vertegenwoordigt. Het is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen verwarring over de bron van bepaald werk. Ook gebruikers die een merk zien, beroepen zich op die associatie en zullen verwachtingen hebben over de reputatie en het kwaliteitsniveau en het niveau van de dienstverlening die zij gewend zijn van het andere werk dat onder de merken wordt aangeboden. Daarom zijn handelsmerken zeer krachtige en waardevolle hulpmiddelen die de reputatie van de Wikimedia Foundation en haar gemeenschapsleden belichamen en dienen als een "steno" manier voor gebruikers om een werk, product of dienst te herkennen.
0.2 Wat zijn de "Wikimedia-sites"?
De Wikimedia Foundation beheert verschillende sites met vrije software en vrije inhoud, waarvan sommige hier worden vermeld: Onze projecten.
1 Waarop is dit beleid van toepassing?
1.1 Wat is een "woordenmerk"?
Het is een handelsmerk dat alleen uit tekst bestaat (zoals "Wikipedia" of "Wikimedia") dat wordt gebruikt in verband met het werk dat het vertegenwoordigt om de bron te identificeren. Bovendien omvat een woordenmerk alle officiële vertaalde en getranslitereerde merken (bijv. "Vikipedi").
1.2 Wat is een "niet-gestileerd woordenmerk"?
Niet-gestileerde woordenmerken zijn gewoon woorden zoals "Wikimedia" en de projectnamen, zoals "Wikipedia", "Wiktionary", enzovoort. Ter vergelijking: de gestileerde woordenmerken zijn deze namen in hun speciale formaten, zoals bij bepaalde lettertypen. Het speciale formaat voor het woordenmerk "Wikipedia" ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: . Zowel gestileerde als niet-gestileerde woordenmerken zijn handelsmerken van de Wikimedia Foundation.
1.3 Wat is "trade dress"?
Voor onze doeleinden is "trade dress" het ontwerp van een website of artikel dat de bron van de website of online materiaal identificeert. Zie het als de "look and feel" van een site. Een voorbeeld is het specifieke ontwerp en uiterlijk van een Wikipedia-artikel, of de hoofdpagina van Wikipedia.Voor een Wikimedia-site is ook een handelsmerk van de Wikimedia Foundation. Merkenwetten beschermen ook het handelsimago.
1.4 Wie is een "gemeenschapslid"?
Iedereen die bijdraagt aan een Wikimedia-site. Het omvat ook personeel en leden van verenigingen, thematische organisaties, gebruikersgroepen en de Wikimedia Foundation.
1.5 Waarom kan een instelling van de movement de handelsmerken niet zomaar vrij gebruiken?
Als de wettelijke houder van de handelsmerken moeten we het gebruik ervan controleren om de handelsmerkenbescherming voor de gemeenschap te behouden. Meer informatie.
1.6 Wat is de relatie tussen dit handelsmerkenbeleid en een vereniging, gebruikersgroep of thematische organisatieovereenkomst?
Verenigingen, gebruikersgroepen en thematische organisaties moeten zowel aan dit handelsmerkenbeleid als aan hun respectieve overeenkomst met de Wikimedia Foundation voldoen. Indien er inconsistenties zijn tussen dit handelsmerkenbeleid en een vereniging, gebruikersgroep of een thematische organisatieaanpassing, moet de organisatie hun overeenkomst volgen.
Terug naar verenigingen, gebruikersgroepen of thematische organisaties
2 Hoe de Wikimedia merken te gebruiken
2.1 Mag mijn logo, naam of bedrijfsnaam kleiner zijn dan het Wikimedia-merk als het echt duidelijk is dat mijn producten en diensten niet door de Wikimedia Foundation worden aangeboden?
Nee. We moeten ervoor zorgen dat het uiterst duidelijk is dat de Wikimedia Foundation uw producten of diensten niet levert. Dit is een eenvoudige, consistente manier om dat te doen.
2.2 Wat als ik duidelijk zeg dat ik de producten of diensten lever?
Sorry, uw logo, naam of bedrijfsnaam moet nog steeds groter zijn dan alle Wikimedia-merken en redelijkerwijs gescheiden van Wikimedia-merken. Mensen lezen niet altijd de kleine lettertjes. We moeten het zo duidelijk mogelijk maken dat uw producten of diensten niet worden aangeboden door de Wikimedia Foundation.
2.3 Wat bedoelt u met "buiten de Wikimedia-sites"?
Gebruik van de handelsmerken die niet op de Wikimedia-sites zijn, zoals Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary, Wikidata, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikivoyage of Wikimedia Meta-Wiki. Voor de toepassing van dit handelsmerkenbeleid wordt het gebruik van handelsmerken op Wikimedia Cloud VPS beschouwd als een Wikimedia-site. Daarom gebruikt u de merken buiten de sites wanneer u ze op flyers plaatst voor een edit-a-thon.
2.4 Kan ik nog steeds termen creëren die Wikimedia-handelsmerken combineren met andere woorden als "Wikipedian in Residence"?
Ja. Deze bepaling is niet bedoeld om leden van de gemeenschap ervan te weerhouden de merken creatief te combineren met andere woorden om nieuwe termen voor de Wikimedia-beweging te creëren, zolang ze dit op de Wikimedia-sites doen.
2.5 Kan ik de tekst in de afbeeldingen vertalen?
U mag de tekst vertalen op de Wikimedia-sites.
2.6 Kan ik grafische elementen toevoegen om bijvoorbeeld een speciale gebeurtenis te vieren?
U kunt remixen maken voor speciale doeleinden op de site, maar verander de logo's niet buiten onze sites. Deze en vele, vele andere vragen worden beantwoord in de Richtlijnen voor visuele identiteit.
2.7 Welke soorten remixen van Wikimedia-logo's kunnen buiten Wikimedia-sites worden gebruikt?
Bepaalde remixen van Wikimedia-logo's kunnen buiten Wikimedia-sites worden gebruikt zolang de remix niet te vergelijkbaar is met een van de Wikimedia-merken. Zorg ervoor dat de remix niet wordt verward met het originele Wikimedia-logo.
2.8 Mag ik hoge resolutie versies van de logo's gebruiken?
Ja! Kijk hier.
2.9 Waar moet ik een merkenverklaring plaatsen?
Beschouw de verklaring gewoon als een voetnoot. Iemand die uw document leest, uw website bekijkt of uw film bekijkt, moet de verklaring gemakkelijk kunnen vinden. Goede voorbeelden zijn: aan het einde van (dezelfde) pagina van een document, in de afdruk van een boek, onderaan een webpagina en in de aftiteling van een video.
2.10 Wat moet ik doen als ik niet genoeg ruimte heb om een kennisgeving toe te voegen?
Maak u geen zorgen. Als het merk op een mobiel of ander medium met weinig ruimte te zien is, kunt u gewoon het handelsmerksymbool (TM) gebruiken voor elk Wikimedia-handelsmerk dat u gebruikt.
2.11 Hoe moet ik in de kennisgeving naar het handelsmerk verwijzen?
Woordenmerken kunnen letterlijk worden genoemd (d.w.z. "Wikimedia Commons"). Logo's moeten worden beschreven volgens de Richtlijnen voor visuele identiteit. Voorbeelden hiervan zijn de "Wikipedia Puzzel Wereldbol" en het "'W'-pictogram."
2.12 Wat als ik meer dan één merk gebruik?
Zorg ervoor dat u alle handelsmerken in de kennisgeving als volgt beschrijft:
"Het Wikidata-woordenmerk en logo zijn de handelsmerken van de Wikimedia Foundation".
2.13 Wanneer moet ik het handelsmerksymbool gebruiken?
U hoeft het handelsmerksymbool alleen te gebruiken als u niet genoeg ruimte heeft om de hele kennisgeving te schrijven, zoals wanneer u een handelsmerk op een mobiel scherm gebruikt.
2.14 Kunt u enkele voorbeelden geven van het gebruik van het handelsmerksymbool?
Hier is een voorbeeld:
"Wikimedia Commons™ is een van de prachtige Wikimedia-projecten die onze gemeenschap heeft ontwikkeld om mediabestanden, zoals afbeeldingen, geluiden en videoclips, openbaar beschikbaar te maken voor iedereen!"
2.15 Welke grootte moet het symbool hebben?
Wanneer u een woordenmerk gebruikt (zoals 'Wikipedia'), moet u dezelfde lettergrootte voor het handelsmerksymbool gebruiken als het woordenmerk zelf. In deze context wordt superscript-opmaak voor het symbool aangemoedigd. Wanneer het merkteken een afbeelding is (zoals de puzzelwereldbol), moet u een lettergrootte voor het symbool selecteren die overeenkomt met de grootte van de afbeelding en het symbool zo plaatsen dat het duidelijk zichtbaar is en dicht genoeg bij de rechterbovenhoek van de afbeelding ligt zonder het aan te raken.
2.16 Maar ik wil dat mijn website er mooi uitziet! Kan ik het symbool kleiner maken of ergens anders zetten?
Helaas niet. Onthoud dat u het symbool alleen naast het eerste of meest prominente gebruik van het merkteken hoeft te plaatsen.
2.17 Wat betekent "geen goedkeuring door of affiliatie met de Wikimedia Foundation"?
U moet ervoor zorgen dat mensen niet denken dat u namens de Wikimedia Foundation of een van haar sites spreekt. Zo moet u ervoor zorgen dat niemand denkt dat u voor de Wikimedia Foundation werkt.
3 Het zonder toestemming te vragen gebruiken van de Wikimedia-merken
3.1 Kunt u me een aantal voorbeelden geven van wanneer ik de merken op de Wikimedia-sites kan gebruiken?
U mag de marken gebruiken op gebruikerspagina's, helppagina's en pagina's over Wikimedia of de Wikimedia-projecten. U kunt de merken ook gebruiken in een mailinglijst, op IRC of om een hulpmiddel op de Wikimedia-sites te noemen. The sky is the limit, zolang het gebruik gerelateerd is aan een site, de missie promoot en voldoet aan de Gebruiksvoorwaarden.
Terug naar het gebruik van handelsmerken op de Wikimedia sites
3.2 Welke evenementen zijn niet "community-gericht"?
Een evenement met voornamelijk mensen die geen lid zijn van de gemeenschap, is geen gemeenschapsgericht evenement. (Zie de veelgestelde vragen over evenementen in het algemeen.) Dit betekent niet dat u geen gasten op uw bijeenkomst kunt hebben!
3.3 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van gemeenschapsgerichte evenementen?
Gemeenschapsgerichte evenementen zijn evenementen die voornamelijk open zijn voor gemeenschapsleden en de missie bevorderen. Ze hebben de neiging om te worden gerelateerd aan het verbeteren van de algemene kwaliteit van de Wikimedia sites. Voorbeelden zijn conferenties en maandelijkse bijeenkomsten die worden georganiseerd door gemeenschapsleden, evenals andere specifieke evenementen zoals de "London Wikipedians regular's table", Wiki-Conference in Rusland en Wikipedia Workshop Köln (DE).
3.4 Als mijn evenement gericht is op de gemeenschap, welke merken kan ik gebruiken?
Ten eerste kunnen alle evenementen die gericht zijn op de Wikimedia-gemeenschap een handelsmerkennaam dragen. U mag de Wikimedia-logo's ook gebruiken om uw locatie te versieren, maar alleen voor zover ze relevant zijn. U kunt bijvoorbeeld het Wikisource-logo niet gebruiken voor een evenement dat alleen op Wikimedia Commons plaatsvindt. Houd er echter rekening mee dat de naam 'Wikimania' en het logo gereserveerd zijn voor de jaarlijkse Wikimania-conferentie.
3.5 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van outreach werk?
U kunt een stand neerzetten op een braderie. Hier zijn enkele voorbeelden daarvan. Misschien wilt u de Wikimedia-sites in uw club presenteren of contact opnemen met senioren. U kunt ook een lezing geven op een school of een universitaire cursus maken.
3.6 Wat is educatief materiaal?
Educatief materiaal helpt mensen om de Wikimedia-sites te begrijpen. Het kunnen folders, video's, spiekbriefjes en handleidingen zijn.
3.7 Wat gaat het met het vertegenwoordigen van de gemeenschap in een instituut?
U moet een 'Quick License' ondertekenen en ons e-mailen als uw organisatie u " Wikipedian in Residence" wilt noemen als onderdeel van een GLAM-project, of iets dergelijks.
3.8 Is er een logo van de Wikimedia-gemeenschap?
Ja! Het werd in 2008 officieel aangenomen als het logo voor Meta-Wiki.
3.9 Wat betekent 'fair use'?
In het Amerikaanse merkenrecht staat het concept van fair use u toe om elk handelsmerk te gebruiken zolang uw gebruik aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit beleid kan uw rechten op redelijk gebruik niet beperken. We hebben de secties 3.5 en 3.6 toegevoegd om uw rechten begrijpelijker te maken.
Voor jurisdicties die niet fair en nominatief gebruik erkennen zoals bepaald in de Amerikaanse wetgeving, geven deze secties toestemming om dit te doen.
3.10 Kunt u me meer voorbeelden geven van fair gebruik?
Deze categorie van fair gebruik is in ons geval lastig omdat onze woordenmerken geen echte woorden waren voordat onze projecten werden gemaakt, in tegenstelling tot 'apple' of 'facebook'. Maar we zouden het als fair gebruik beschouwen als u een boek zou schrijven in de Wiki-software en ernaar zou verwijzen als een "wiki-boek", ook al is Wikibooks een onderscheidend handelsmerk. Als u de woordenmerken gebruikt om onze projecten te beschrijven, is dat ook een vorm van fair gebruik (nominatief gebruik). U kunt meer lezen over nominatief gebruik.
3.11 Kunt u enkele voorbeelden geven van gebruik dat niet onder fair gebruik valt?
- Het gebruik van een Wikimedia-merk om uw boek te adverteren.
- Verkoop van T-shirts met het logo van de Wikimedia Foundation.
- Uw eigen encyclopedie maken en het met een Wikipedia Puzzelwereldbol labelen.
- Het gebruiken van het Wikimedia Foundation logo om fondsen te werven voor niet-gerelateerde projecten.
- Beweren dat de inhoud "afgeleid is van Wikipedia", terwijl dat in feite niet zo is.
Terug naar Iets anders bespreken dan Wikimedia-sites (fair use)
3.12 Kunt u voorbeelden geven van nominatief gebruik?
Hier zijn wat voorbeelden:
- Beschrijven van een Wikimedia-site:
- In een presentatie die beschrijft hoe Wikipedia werkt, zou het gebruik van de woordenmerken in dia's in uw opsommingstekens een nominatief gebruik zijn. Hetzelfde geldt ook voor een blogpost die Wikidata beschrijft. Als u uw dia's of uw blogbericht wilt "illustreren" met een van de afbeeldingsmerken, raadpleegt u artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik.
- Een handelsmerk mag echter niet als algemene term worden gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld geen wiki opzetten op motorfietsen en het noemen als "een wikipedia voor motorfietsen".
- Echte feitelijke verklaringen afleggen:
- "Wikipedia is de grootste online encyclopedie ter wereld. Maar Wikipedia is slechts een van de vele sites die zijn gemaakt door de duizenden vrijwilligers die de Wikimedia-beweging vormen".
- "Ik ben sinds 2009 Wikipedia-redacteur" (op uw persoonlijke website).
- Beschrijven van afgeleid werk:
- "Bron: Wikipedia"
- "Dit kunstwerk is gemaakt met behulp van afbeeldingen van Wikimedia Commons."
- "De encyclopedische inhoud op deze site is afgeleid van Wikipedia".
- "Van Wikipedia" of "naar het Wikipedia-artikel" (zoals gebruikt door een QR-codeproject)
- Meer specifieke voorbeelden:
- Raadpleeg de secties over nieuwsverslaggeving; persoonlijke blogs en sociale media; artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik; en links naar Wikimedia-sites.
Terug naar Verwijzen naar Wikimedia-sites (nominatief gebruik).
3.13 Kan ik een logo of een schermafdruk gebruiken in mijn nieuws- of tijdschriftartikel of nieuws op tv?
Ja, zolang de afbeelding de bespreking in het artikel illustreert. Gebruik ons handelsmerk niet alleen om aandacht te trekken naar uw werk. Dat zal uw lezers of kijkers verwarren, en de onze!
3.14 Kan ik een logo of een schermafbeelding in een blogpost of een statusupdate opnemen?
Ja, zolang de afbeelding de discussie in uw bericht illustreert. Gebruik geen handelsmerken om alleen maar de aandacht naar uw pagina te trekken. Bezoekers van uw blog of uw gebruikerspagina moeten niet verward zijn en denken dat uw pagina wordt goedgekeurd door de Wikimedia Foundation of een van haar sites.
3.15 Kan ik een handelsmerk gebruiken in mijn gebruikersnaam, avatar of pictogram?
Helaas niet. We waarderen dat u een verbinding voelt met de Wikimedia sites. De Wikimedia-gemeenschap nodigt graag mensen uit! We willen echter niet dat mensen denken dat u namens de Wikimedia Foundation spreekt. U kunt het logo van de Gemeenschap nog steeds gebruiken in uw gebruikersnaam, avatar of pictogram.
3.16 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik?
- Het gebruik van de handelsmerken om een wetenschappelijk thesis in een academisch artikel te bespreken.
- Een punt in de dia's illustreren voor een educatieve presentatie met een schermafbeelding van een Wikimedia-site.
- De merken gebruiken in een kunstproject.
- Een parodie maken om een politieke boodschap te geven.
- Een boek schrijven waarin een personage een Wikipedia-artikel leest.
Terug naar Artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik.
3.17 Kunt u mij voorbeelden geven van koppelen aan Wikimedia-sites?
Ja, u kunt voorbeelden van koppelingssjablonen hier vinden.
3.18 Kan ik de merken gebruiken om via QR-codes naar Wikimedia-sites te koppelen?
Nee. Deze toestemming om de logo's te gebruiken om zonder licentie te linken, geldt voor online links. Om QR-codes te gebruiken, moet u het niet-gestileerde Wikipedia-woordenmerk gebruiken. Daarover leest u meer in de Veelgestelde vragen over nominatief gebruik.
3.19 Wat voor spullen kan ik maken?
Je kunt shirts, hoeden, tassen, mokken, spelden, pennen, stickers, posters, bureaublad-achtergronden en zelfs taarten maken. Vrijwel alles, zolang u het maar niet verkoopt.
3.20 Kan ik goederen verkopen zolang ik geen winst maak?
Nee, u mag geen merchandise verkopen zonder licentie. Voor meer informatie hierover zie de sectie over commerciële koopwaar.
3.21 Mag ik dingen voor anderen maken?
Ja, zolang u het gratis weggeeft.
3.22 Hoe zit het met commerciële koopwaar?
Ten eerste, u kunt merchandise kopen in de Wikimedia-winkel. De opbrengst van deze handel wordt gebruikt voor de Wikimedia-sites. Als u toestemming wilt krijgen om uw eigen merchandise te verkopen, zie dan de sectie over commerciële merchandise.
3.23 Kan ik commerciële leveranciers vragen om voor mij aangepaste items te maken die Wikimedia-merken gebruiken?
Natuurlijk! U kunt verkopers zoals bakkers en verkopers van T-shirts vragen om items met Wikimedia-merken te maken, speciaal voor u of uw vrienden. Dit is oké, want het is voor uw eigen persoonlijk gebruik en niemand creëert een bedrijf rond de verkoop van items met Wikimedia-handelsmerken. En maak u geen zorgen, verkopers hoeven de richtlijnen voor visuele identiteit niet strikt te volgen als dit niet mogelijk is op items zoals taarten. Bijvoorbeeld, al deze taarten zijn prima.
3.24 Is het goed om iemand anders op te vragen om veel items te maken met de Wikimedia-merken voor bijeenkomsten en soortgelijke evenementen?
Ja! Zolang de items niet aan deelnemers worden verkocht, is het prima om een leverancier te vragen om meerdere items met de Wikimedia-merken te maken voor gemeenschapsgerichte feesten en bijeenkomsten zoals edit-a-thons, zie sectie 3.2 van het beleid.
3.25 Kan ik op commerciële goederen hoge resolutie logo's gebruiken?
Ja! Hoewel ons vorige handelsmerkenbeleid het gebruik van logo's met een hoge resolutie niet toestond, hebben we die beperking uit het nieuwe beleid verwijderd.
4 Speciale toepassingen waarvoor toestemming vereist is
4.1 Als ik toestemming nodig heb, moet ik dan betalen voor een licentie?
Meestal zijn er geen kosten. Wij willen echter de manier waarop onze handelsmerken worden gebruikt, bijhouden. We willen er ook zeker van zijn dat elk gebruik voldoet aan onze missie en normen. Daarom hebben we in bepaalde gevallen een formele licentie nodig.
Terug naar Speciale toepassingen waarvoor toestemming vereist is.
4.2 Heb ik toestemming nodig voor elke fotowedstrijd?
U hoeft alleen een licentie te krijgen als u de fotowedstrijd buiten een Wikimedia-site adverteert. Dit omvat posters, sociale media en blogs. U kunt de merken vrij gebruiken voor gemeenschapsgericht evenementen. Gemeenschapsgerichte evenementen zijn de evenementen die voornamelijk worden bijgewoond door leden van de Wikimedia-gemeenschap. Deze activiteiten zijn niet voor het publiek toegankelijk.
4.3 Kan ik t-shirts met het Wikimedia-logo afdrukken om als prijzen voor de fotowedstrijd te geven?
Ja. U kunt altijd t-shirts maken met de Wikimedia-logo's en ze weggeven zolang u ze maar niet verkoopt.
4.4 Hoe kan ik de merken als 'Wikipedian in Residence' gebruiken?
De merken kunnen op welke manier dan ook worden gebruikt om u te identificeren als een dergelijk persoon. Vermijd de verwarring over officiële goedkeuring. U moet duidelijk maken dat u geen vertegenwoordiger bent van de Wikimedia Foundation.
4.5 Kunt u een voorbeeld geven van cybersquatting?
In het verleden registreerde iemand het domein wikkipedia.org om verkeer naar zijn eigen site te trekken. Dit heet cybersquatting of typosquatting die inbreuk maakt op ons handelsmerk. We handhaven strikt ons beleid tegen het verwarren van domeinnamen. Laat het ons weten als u een dergelijke domeinnaam ziet.
4.6 Kan ik een Wikimedia-merk gebruiken als onderdeel van mijn domein?
Helaas niet. Als u dat doet, loopt men het risico dat de lezers die op zoek zijn naar Wikimedia-inhoud of ander materiaal dat met Wikimedia verband houdt, verward maakt. Organisaties in de movement kunnen het Wikimedia-merk als onderdeel van hun domein gebruiken, maar alleen nadat ze speciale toestemming hebben gekregen.
4.7 Kan ik een Wikimedia-merk gebruiken als ik een ander toplevel-domein gebruik?
U kunt geen Wikimedia-merk als domein registreren, ongeacht het topleveldomein, inclusief landcode-toplevel-domeinen. U mag bijvoorbeeld "wikipedia.jobs" niet registreren, ook al wordt ".jobs" gebruikt, een ander toplevel-domein, omdat "wikipedia" een Wikimedia-merk is.
4.8 Maar ik wil zelf een speciaal domein opzetten!
Als u een legitieme reden heeft om een domein op te zetten, stuur dan een e-mail naar trademarks@wikimedia.org.
4.9 Wat betekent "openbaar evenement"?
Een openbaar evenement is een evenement waaraan niet voornamelijk gemeenschapsleden aan deelnemen. Een evenement is ook openbaar wanneer het publiek wordt uitgenodigd met oproepen of advertenties of in een evenementenschema. Deze regel is dus niet van toepassing op gemeenschapsgericht vergaderen en conferenties.
4.10 Voor welke evenementen is toestemming vereist?
Het gebruik van een handelsmerk voor een evenement omvat het benoemen van het evenement of het gebruik van een Wikimedia-logo op advertenties, flyers, borden of een website.
4.11 Zijn er uitzonderingen op het geval dat evenementen toestemming vereisen?
Als in de naam van het evenement een merk alleen wordt gebruikt om de inhoud te beschrijven, kan dat vallen onder nominatief gebruik. Een voorbeeld hiervan is de aankondiging van een cursus met de naam 'Wikipedia bewerken voor beginners' of 'Wikimedia Commons gebruiken als amateurfotograaf'. Voeg echter altijd een kennisgeving toe waarin wordt uitgelegd dat uw gebruik is met toestemming van de Wikimedia Foundation en dat u niet gelieerd bent aan de Foundation. Ook evenementen die worden georganiseerd door een lokale Wikimedia-vereniging, thematische organisatie of gebruikersgroep kunnen de merken gebruiken, afhankelijk van hun respectievelijke overeenkomst met de Wikimedia Foundation.
4.12 Wat is een "publicatie"?
Publicaties omvatten boeken, andere gedrukte media en webpagina's. Ze bedoelen ook audiovisuele media zoals muziek en andere opnames, film en online video. Zie Outreach en het werven van nieuwe bewerkers voor materiaal dat educatie biedt over een Wikimedia-site. Zie Sectie 4.5 voor het gebruik van handelsmerken in films.
4.13 Mag ik een boek schrijven over Wikipedia?
Natuurlijk kunt u dat, en we horen er graag :nl:Bibliografie van Wikipedia over! Maar u mag de Wikimedia-marken niet op de omslag van uw boek of op uw productverpakking weergeven zonder toestemming te vragen. Dit komt omdat het kan lijken op goedkeuring van de Wikimedia Foundation en gebruikers kan misleiden. Het staat u natuurlijk vrij om de niet-gestileerde Wikimedia-woordunmerken in een boektitel te gebruiken, maar vergeet niet om toestemming te vragen.
4.14 Geldt dit ook voor handboeken, zoals "A beginner's guide to Wikipedia", gericht op leden van de gemeenschap?
Ja. Maar stuur ons een verzoek en we zullen indien nodig onmiddellijk toestemming geven. We houden van Wikipedia-gidsen!
4.15 Maakt het verschil of het boek wordt uitgegeven door een educatieve uitgeverij?
Nee, u zult ook toestemming nodig hebben, want zelfs educatieve uitgevers zijn commerciële entiteiten.
4.16 Heb ik toestemming nodig om de Wikipedia-merken te tonen in een film die ik maak voor mijn schoolproject?
Als u uw film aan het publiek, of op uw school of werkplaats laat zien, heeft u toestemming nodig. Maar we zullen ervoor zorgen dat het vergunningsproces zo eenvoudig en snel mogelijk wordt doorlopen.
4.17 Moet ik een deel van de verkoopprijs voor commerciële goederen gaan doneren?
Nee, maar u moet het uw klanten vertellen als u de winst niet doneert.
4.18 Wat moet ik zeggen als ik een deel van mijn winst aan de Wikimedia Foundation doneer?
Geef duidelijk aan wat voor deel van uw winst aan de Wikimedia Foundation zal worden gegeven. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "X% van uw aankoop zal worden gedoneerd aan de Wikimedia Foundation".
4.19 Waar moet ik vermelden hoeveel van mijn winst zal worden geschonken?
Wij raden aan de aankondiging naast de aankoopprijs te plaatsen, waar deze duidelijk zichtbaar is voor alle kopers.
4.20 Moet ik donaties aan de Wikimedia Foundation vermelden als ik helemaal niets doneer?
Ja. U moet vermelden dat 0% van uw winst naar de Wikimedia Foundation gaat. Anders kunnen gebruikers ten onrechte denken dat u geld aan de Foundation geeft.
5 Verboden gebruik
5.1 Kan ik een nep artikel op Wikipedia maken als het bedoeld is als een grap?
Er zijn uitzonderingen waar dit is toegestaan, maar deze zijn zeer beperkt. U valt waarschijnlijk niet onder een dergelijke uitzondering als uw nabootsende site een commerciële achtergrond heeft. Raadpleeg de sectie over parodie. Het belangrijkste is dat u ervoor moet zorgen dat niemand (echt niemand!) uw site kan verwarren met enig deel van een Wikimedia-site.
5.2 Hoe maak ik onderscheid tussen een verboden nabootsende site en een parodie site?
Hier is een voorbeeld van een nabootsende site: Tegen de Wikipedia-richtlijnen in maakt u een artikel op Wikipedia over uzelf of uw organisatie. Om "onbekende redenen" wordt uw artikel verwijderd. Dit maakt u boos. U registreert het domein "businesspedia.org" en ontwerpt een website die er net zo uitziet als het Wikipedia-artikel dat zojuist is verwijderd, inclusief een link naar uw eigen website. U trekt er graag meer verkeer naar toe door internetgebruikers in verwarring te brengen. Foei!
Een voorbeeld van een parodiesite: Stel dat u een goede vriend hebt met de naam Rory en hij is binnenkort jarig. U registreert het domein "rorypedia.org" en ontwerpt een website die er net zo uitziet als een humoristische Wikipedia-biografie over uw vriend Rory. Omdat u niet wilt dat iemand "Rorypedia" en Wikipedia verwart, plaatst u een felgekleurde balk bovenaan uw site met de tekst: "Deze pagina is een cadeau voor Rory van zijn geweldige vrienden en niet gelieerd aan Wikipedia. Gefeliciteerd, Rory!" En u haalt de site uit de lucht zodra het verjaardagsfeestje voorbij is. Gefeliciteerd!
5.3 Hoe voorkom ik dat ik Wikimedia-sites nabootst als ik de MediaWiki software gebruik?
Alle wiki's die MediaWiki gebruiken delen in feite bepaalde grafische elementen onder het standaardthema, maar de Wikimedia-sites hebben bepaalde visuele kenmerken die ze onderscheiden. Volg deze kenmerken niet na. Zo moet u bijvoorbeeld geen logo's gebruiken die verwarrend lijken op de Wikimedia-merken of uw site iets noemen dat klinkt als een Wikimedia-site. Maar u kunt de knop "Powered by MediaWiki" gebruiken, omdat die knop simpelweg beschrijft dat de wiki de software van MediaWiki gebruikt.
Zorg ervoor dat u de MediaWiki software direct download als u het wilt gebruiken. Probeer niet blindelings de HTML-code van een Wikimedia-site te kopiëren! Als u dat wel doet, importeert u per ongeluk functies van onze sites, zoals onze gebruiksvoorwaarden of onze 'contactgegevens'. Het is begrijpelijk dat als er contact wordt opgenomen over problemen op uw niet-gerelateerde website dat onze geweldige vrijwilligers van het e-mail response team dat niet fijn vinden.
5.4 Kan ik de merken gebruiken om te linken naar een mirror van een Wikimedia-site?
Nee. De Wikimedia-merken kunnen alleen worden gebruikt voor het linken naar een echte Wikimedia-site. Daarmee bedoelen we die sites die worden beheerd door de Wikimedia-gemeenschap.
Als u een mirror van een Wikimedia-site wilt maken, raadpleeg dan de sectie over mirrors.
5.5 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van een verkeerde voorstelling van zaken met betrekking tot de merken?
Een verkeerd representatief gebruik kan iets zijn dat uzelf vertegenwoordigt. Dat geldt ook voor het gebruik van een Wikimedia-logo in uw logo, briefpapier of de naam van uw organisatie. Online voorbeelden zijn uw avatar voor sociale media, favicon en websitedomein.
6 Misbruik van handelsmerken melden
6.1 Hoe wordt een inbreuk op een handelsmerk bestreden?
Elk jaar ontvangen we van leden van de community meer dan 100 meldingen van schendingen van handelsmerken. We hebben ook externe contacten en juridisch adviseurs in dienst om onze merkenportefeuille wereldwijd te beschermen. Binnen onze beperkte middelen streeft ons juridische team naar misbruik van onze merken om ervoor te zorgen dat de Wikimedia-logo's duidelijk geassocieerd blijven met de Wikimedia-gemeenschap. Na een zorgvuldige en gevoelige evaluatie sturen we een brief, die meestal effectief is. In de weinige gevallen die niet op een andere manier kunnen worden opgelost, overwegen we een rechtszaak te starten om de merken te beschermen.
6.2 Wie is verantwoordelijk voor het handhaven van de handelsmerken van Wikimedia?
De handhaving van handelsmerken wordt nu afgehandeld door het juridische team van de Wikimedia Foundation om consistentie en naleving van de merkenwetgeving te garanderen. Maar we vertrouwen op de Wikimedia-gemeenschap om ons te helpen mogelijke inbreuken op handelsmerken te melden.
6.3 Wat gebeurt er als u een melding krijgt van een mogelijke inbreuk?
Wanneer we een klacht ontvangen dat onze merken worden misbruikt, sturen we eerst een bevestiging naar de persoon die de klacht indient. Mogelijke inbreuken worden vervolgens in ons systeem geregistreerd. Het juridische team kamt vervolgens elk van die klachten uit om de vermeende inbreuk te onderzoeken. We bezoeken de site persoonlijk om er zeker van te zijn dat de klacht gegrond is. Vervolgens passen we het Amerikaanse merkenrecht toe om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van "misbruik" en of er sprake is van een geldige inbreuk op het merk. Over het algemeen is de norm van "misbruik" in de Amerikaanse wetgeving of het gebruik van het handelsmerk "verwarrend vergelijkbaar" is met het gebruik van het handelsmerk door de Wikimedia Foundation. Met andere woorden, zal het gebruik van het handelsmerk door de potentiële overtreders gebruikers in verwarring brengen door te denken dat hun site wordt gesponsord door of gehost door de Wikimedia Foundation? We nemen altijd eerst contact op met de potentiële inbreukmaker om te zien of ze vrijwillig stoppen met het gebruik van onze merken of met ons samenwerken om hun gebruik minder verwarrend te maken. Als we er niet in slagen om er informeel uit te komen, en ze weigeren te voldoen aan een sommatiebrief, beslissen we of we verder gaan met een rechtszaak om de inbreuk te stoppen.
6.4 Kan ik namens de Wikimedia Foundation een sommatiebrief sturen als ik misbruik constateer?
Doe dat a.u.b. niet. We waarderen uw hulp bij het handhaven van de handelsmerken, maar geef een eventueel misbruik aan ons door zodat we kunnen bepalen welke actie passend is.
7 Herziening van het handelsmerkenbeleid
7.1 Waarom kunt u gewoon het gedeelte veelgestelde vragen veranderen?
De veelgestelde vragen maken geen deel uit van het handelsmerkenbeleid. We hebben ze gemaakt om u te helpen het beleid te begrijpen. We willen in de toekomst nieuwe vragen van de community toevoegen en eventuele antwoorden verduidelijken die gebruikers verwarrend kunnen vinden. Daarom willen we dit gedeelte gemakkelijk kunnen updaten.
7.2 Wat als ik niet met de wijzigingen in het beleid instem?
Wij moedigen u aan om uw opmerkingen en zorgen met ons te delen tijdens de feedbackperiode van de gemeenschap na een aangekondigde wijziging. Wij zullen alle opmerkingen onder zorgvuldige raadpleging doornemen en ervoor zorgen dat eventuele wijzigingen in ons beleid in overeenstemming zijn met onze missie.
8 Andere vragen
8.1 Wat is "naked licensing"?
Het niet uitvoeren van kwaliteitscontrole bij handelsmerkenlicenties wordt 'naked licensing' genoemd en kan soms leiden tot verlies van handelsmerkenrechten.
8.2 Wat zijn de richtlijnen voor visuele identiteit?
Ze zijn een set van richtlijnen die u moet volgen bij het gebruik van een van de Wikimedia-merken. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de merken er altijd op hun best uitzien en op geen enkele manier worden vervormd.
8.3 Hoe verhouden de Richtlijnen Visuele Identiteit zich tot het merkenbeleid?
De richtlijnen voor visuele identiteit staan los van het handelsmerkenbeleid en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden herzien. Deze richtlijnen helpen ervoor te zorgen dat de Wikimedia-merken altijd consistent worden gebruikt met hetzelfde kwaliteitsniveau. Consistent gebruik is belangrijk voor ons om de bescherming van de Wikimedia-merken te behouden. Het helpt verwarring te voorkomen bij gebruikers die merken zien die lijken op de Wikimedia-merken. Als Wikimedia-merken consequent worden weergegeven, kunnen gebruikers er zeker van zijn dat ze echte Wikimedia-inhoud bekijken in plaats van een bedrieglijke site.
8.4 Wat als ik nog vragen heb?
Als u nog andere vragen heeft die hier niet worden behandeld, plaats ze dan op de overlegpagina. We zullen proberen onze veelgestelde vragen in de loop van de tijd uit te breiden en te verbeteren.