מדיניות:מדיניות סימני המסחר של קרן ויקימדיה
מדיניות זו מאושרת על ידי חבר הנאמנים של קרן ויקימדיה (Wikimedia Foundation Board of Trustees). אין לעקוף אותה, לשחוק אותה או להתעלם ממנה על ידי קצינים או צוות של קרן ויקימדיה או מדיניות מקומית של כל מיזם ויקימדיה. |
האם מותר לי להשתמש בסימני ויקימדיה?
- סיכום זה אינו מסמך משפטי.
כן, בבקשה!
יש לך את הזכות להשתמש בסימנים כדי:
· לתאר אתר ויקימדיה בכנות;
· לדווח על חדשות במדויק;
· ליצור יצירות אמנותיות, ספרותיות ופוליטיות; או
· לקשר לאתרי ויקימדיה.
מדיניות זו מאפשרת לך גם להשתמש בסימנים:
1. באתרי ויקימדיה.
2. מחוץ לאתרי ויקימדיה כאשר אתה:
· לארגן אירוע המתמקד בקהילת ויקימדיה;
· לבצע הסברה ולגייס עורכים חדשים; או
· לסמן חולצות טריקו, עוגות ודברים אחרים מבלי למכור אותם.
אנא הקפד תמיד על הנחיות הזהות החזותית.
· עבור אירועים וכנסים,
· פרסומים, סרטים ותוכניות טלוויזיה,
· עבור דברים שאתה רוצה למכור, וגם
· שימושים אחרים.
כן, אבל קודם כל...
אנא חתום על רישיון מהיר
עבור תחרויות צילום, ו-GLAM.
סליחה, לא.
לא עבור קישור לאתרים שאינם ויקימדיה, או
יצירת אתרים המהווים חיקוי, או
שמטעים אנשים בדרך אחרת.
מדיניות סימני המסחר
סימני ויקימדיה מייצגים תוכן חינוכי חינמי שמפותח באמצעות תהליך פתוח ושיתופי. הגנת סימני המסחר מחזקת את הקשר בין סימני ויקימדיה ולבין המיזמים שהם מייצגים. ההגנה קיימת בכדי להבטיח שהסימנים משמשים לפעילויות שמקדמות את המשימה שלנו בלבד.
כאשר מבקרים הקוראים באתר רואים את סימן הגלובוס העשוי מפאזל בפינה הימנית העליונה של האתר שנראה כמו ויקיפדיה, הם צריכים להיות בטוחים שהם מסתכלים על תוכן ניטראלי, ראוי, ובעל איכות גבוהה, שהוא תוצאה של תהליך העריכה הקפדני בויקיפדיה. כמו כן, אנשים צריכים לסמוך על הרושם שלהם, על המעורבות של ויקימדיה, כאשר רואים את סימן הקרן או את אחד מסמלי ויקימדיה באתרים או מוצרים.
מוניטין התמיכה של סימני ויקימדיה כבר נוצר על ידי קהילה מתנדבת, פורה ובעלת רצון עז לתרום. קהילת ויקימדיה פיתחה את המקור האינטרנטי המוביל של תכנים לימודיים ללא תשלום. כדי לשמר את המוניטין שהם יצרו, הכנו מדיניות זו בהתאם לכיוון של הקהילה. המדיניות מבטיחה כי כל השימושים של הסימנים הם כמטרה לקדם את תנועת ויקימדיה, שזוהי המשימה שלנו.
המשימה של שיתוף הידע שלנו מסתמכת ומעודדת את חופש הביטוי. כדי לאפשר לחלוק ידע בקלות, הסימן המסחרי של מדיניות זו מקיף את כל ההגנות של חופש הביטוי שנבנו לתוך חוק הסימן המסחרי הרחב, עד כמה שניתן. מדיניות הסימן המסחרי קיימת גם בשביל לצמצם ולהקטין את המכשולים של רישוי סימנים מסחריים. אנחנו ליברליים במיוחד ואנו מצדיקים את השימוש על ידי קהילת ויקימדיה, שהוא קשר הדוק עם המשימה שלנו.
על מנת להקל עוד יותר על חברי הקהילה להשתמש בסמלים, מדיניות זו מציגה מספר פתרונות יצירתיים של סמלים מסחריים. היא מאפשר לחברי הקהילה להשתמש בסמלי ויקימדיה ללא רישיון מסחרי עבור אירועים ממוקדים של קהילת ויקימדיה ועבודתה. בנוסף, המדיניות מציגה "רישיון מהיר" לשימושים נפוצים אחרים שחברי הקהילה יכולים למלא במהירות ולשלוח אלינו בדוא"ל. זה באמת wikiwiki!
1. על מי חלה המדיניות הזו?
1.1 "סימני המסחר של ויקימדיה"
מדיניות זו חלה על כל הסימנים המסחריים של קרן ויקימדיה. הסימנים המסחריים הם סימנים מסחריים רשומים ולא רשומים כאחד, כולל סימני מילים לא מסוגננים והעיצוב המסחרי של כל אתר ויקימדיה. ראו גם רשימה לא ממצה של הסימנים המסחריים שלנו. במדיניות זו, אנו מתייחסים אליהם כ"סימני ויקימדיה" או סתם כ"סימנים".
1.2 ”שימוש“ בסימני המסחר של ויקימדיה
מדיניות זו חלה בכל מקרה בו תרצה להשתמש בסמלי ויקימדיה. סעיף 2 במדיניות זו חל על כל השימושים בסמלים. סעיפים אחרים חלים רק על שימושים שאינם דורשים הרשאה נפרדת, שימושים שדורשים רישיון מסחרי או שימושים תחת הסכמים המוחזקים על ידי סניפים, נושאים ארגוניים וקבוצות משתמשים המוכרות על ידי קרן ויקימדיה. אם מונח כלשהו בסמל המסחרי שלך אינו עולה בקנה אחד עם המדיניות הזו, עליך לפעול בהתאם לתנאי הרישיון.
1.3 "אנחנו" או "קרן ויקימדיה"
מדיניות זו מסדירה את השימוש בסמלים המוחזקים על ידי קרן ויקימדיה. לפעמים, מדיניות זו מתייחסת לקרן ויקימדיה כ"אנחנו".
1.4 "אתה"
מדיניות זו חלה עליך במידה וברצונך להשתמש בסמלים המסחריים של ויקימדיה ומסבירה כיצד תוכל להשתמש בהם. ייתכן שאתר חבר קהילה של ויקימדיה, פרק, ארגון נושאים או קבוצת משתמשים. ייתכן גם כי אתה אדם או ארגון שאינם קשורים.
1.4.1 חברי הקהילה
קהילת ויקימדיה כוללת את כל מי שתרם לאתר ויקימדיה לקידום המשימה שלנו. זה כולל חברים וצווותים של סניפים, ארגונים נושאיים, קבוצות משתמשים ואת קרן ויקימדיה.
חברי קהילת ויקימדיה חולקים משימה משותפת של יצירה והפצה של תוכן חינוכי חופשי. זו הליבה של תנועת ויקימדיה. לפיכך, חברי הקהילה רשאים להשתמש בחופשיות בסמל הקהילה של ויקימדיה. הם גם יכולים להשתמש בכל סמלי ויקימדיה באתרי ויקימדיה ובאירועים קהילתיים של ויקימדיה, כמו גם לבצע עבודה קהילתית ללא קבלת רישיון מסחרי. חברי הקהילה יכולים גם למלא בקלות רישיון מהיר עבור שימושים מסוימים אחרים בקהילה, כגון אירועי צילום של ויקימדיה. בדרך כלל אנחנו נותנים עדיפות לבקשות הקהילה לשימושים הדורשים רישיון מסחרי רגיל.
1.4.2 סניפים, קבוצות משתמשים וארגונים ייעודיים
סניפים, קבוצות משתמשים וארגונים נושאיים המוכרים על ידי קרן ויקימדיה נקראים "ארגוני תנועה". הם עצמאיים מקרן ויקימדיה ותומכים ומקדמים את אתרי ויקימדיה. קבוצות אלו מתקשרות בהסכמים עם קרן ויקימדיה, המאפשרים להן להשתמש בסימני מסחר מסוימים של ויקימדיה. כל שימוש צריך לקדם בעיקר את משימתה של ויקימדיה. כדי להשתמש בסימנים מסחריים מעבר להיקף שצוין בהסכם, ארגון יכול לבקש רישיון נפרד לסימן מסחרי או פשוט לציית למדיניות זו כאשר השימוש אינו דורש רישיון. ארגון יכול, כמובן, תמיד לבחור את השמות, הסמלילים ושמות הדומיין שלו. הוא אינו חייב להשתמש בסימנים שלנו.
1.4.3 ארגונים או אנשים אחרים
אתרי ויקימדיה כה ידועים עד שסופרים ותסריטאים רוצים לעתים קרובות להציג אותם בספרים ובסרטים. באופן דומה, חברות אחרות עשויות לרצות לעשות שימוש חוזר בתוכן מאתרי ויקימדיה באפליקציות אינטרנט או מובייל. בעשותן כן, אנשים וחברות אלה עשויים לרצות להציג את הסימנים המסחריים שלנו בסרטים, ספרים, אפליקציות או מדיה אחרת.
As long as users are not confused about the source of those works, this type of use can promote the Wikimedia sites and mission by expanding the reach of free knowledge and potentially recruiting new Wikimedia community members. But it is important that the Wikimedia marks are not misleadingly used to market others' products because that will confuse Wikimedia users. We therefore have to be careful when licensing the marks for these purposes. For example, when licensing the marks to an organization that has its own logo, we need to make sure that it does not display any Wikimedia mark more prominently than its own logo or name. It is helpful to always have a proper separation between the organization's name and logo and any Wikimedia mark. Users should clearly see that the organization's products or services are provided by that other organization rather than the Wikimedia Foundation. Such use is never allowed without a trademark license.
1.5 "משימה"
The Wikimedia marks should be used only for activities that promote our mission, which is to "empower and engage people around the world to collect and develop educational content under a free license or in the public domain, and to disseminate it effectively and globally."
2 איך להשתמש בסימני המסחר של ויקימדיה
Please follow the Visual Identity Guidelines whenever you use the marks whether with or without a trademark license. Whenever you use the Wikimedia marks, please note the following:
2.1 צורה נכונה
You may use the wordmarks as a proper name (e.g., "Wikidata is great") or as an adjective (e.g., "the Wikimedia sites are awesome"). This includes any of the official translations and transliterations of the Wikimedia marks.
On the Wikimedia sites, you may use the marks in any form. You may create remixes of the wordmarks and logos, abbreviate them, and add to them.
Outside the Wikimedia sites, you may only use Wikimedia wordmarks in their full form and properly capitalized (e.g., "Wikibooks"). The logos should not be modified without separate permission from the Wikimedia Foundation. We need to make sure that the logos remain distinctive from other marks.
2.2 הודעה או סימן מסחרי
במידת הצורך, אנא כללו הודעה זו בעת שימוש בסימן מסחרי מחוץ לאתרי ויקימדיה:
"[Wikimedia Wordmark / name of logo as listed here] is a trademark of the Wikimedia Foundation and is used with the permission of the Wikimedia Foundation. We are not endorsed by or affiliated with the Wikimedia Foundation."
The notice should appear near the first use of a Wikimedia mark. One notice is enough if you display multiple marks, provided the notice refers to all of them. You do not need to display this notice if you are using the Community logo under Section 3.4.
If the mark will primarily appear on a mobile screen or another medium with limited visual space, you may instead use a trademark symbol (™) with the mark to show that it is a Wikimedia trademark. For size and location of the trademark symbol, please see the Visual Identity Guidelines. When you use a symbol due to limited space and there are additional pages to your material, please include the notice in the text of a prominent page (e.g., most mobile apps have an "about us" section and may display terms during installation).
Regardless of whether you use a notice or a trademark symbol to identify your use of Wikimedia marks, please make sure that your use does not suggest endorsement by or affiliation with the Wikimedia Foundation.
3 מתי מותר לך להשתמש בסימני ויקימדיה מבלי לבקש מאיתנו
3.1 שימוש בסימני המסחר באתרי ויקימדיה
באפשרותך להשתמש ולערבב את סימני ויקימדיה באתרי ויקימדיה כרצונך.
3.2 אירועים קהילתיים
באפשרותך להשתמש בסימנים המסחריים עבור אירועים המקדמים את משימתנו ומיועדים בעיקר להשתתפות של חברי קהילת ויקימדיה. אלה אירועים כמו האקתונים, מפגשי עורכים, סיורי צלמים וויקי-כנסים.
לדוגמה, ניתן לשים את לוגו גלובוס הפאזל של ויקיפדיה על באנרים ופוסטרים ב-edit-a-thon שארגנתם.
יוזמות ותחרויות צילום של GLAM דורשות רישיון מהיר תחת סעיף 4.1.
סעיף זה אינו מתיר לך להשתמש בסימנים לצורך גיוס כספים.
3.3 הסברה וגיוס תורמים חדשים
You may use the marks consistent with our mission to educate people about the Wikimedia sites and to recruit new contributors, as long as you make it clear that you do not work for the Wikimedia Foundation. You can create educational material or banners to decorate a public fair stand or to publicize an edit-a-thon.
סעיף זה אינו מתיר לך להשתמש בסימנים לצורך גיוס כספים.
3.4 שימוש בלוגו הקהילה
The Wikimedia Community logo can be used freely. But you may not file trademark applications incorporating the logo. The Wikimedia community wants to ensure that the logo remains available for all to use.
3.5 דיון על משהו שאינו אתרי ויקימדיה (שימוש הוגן)
Wordmarks can sometimes have a primary meaning, in addition to representing a brand (like the words "apple" or "facebook"). Our wordmarks were not real words before our projects were created. But we will interpret fair use broadly to include the use of our wordmarks when you clearly mean to talk about something other than the Wikimedia sites.
3.6 התייחסות לאתרי ויקימדיה (שימוש נומינטיבי)
ניתן להשתמש בסימני מילים לא מסוגננים (למשל, "ויקיפדיה") כדי לתאר:
- אתר ויקימדיה או היבט אחר של תנועת ויקימדיה בטקסט (למשל, "אני אוהב לקרוא על כדורי פחם בויקיפדיה").
- A derivative work of Wikimedia content in a way that is not misleading (e.g., "the encyclopedic content on this site is derived from Wikipedia").
You may use all Wikimedia marks on your own website as a hyperlink to the Wikimedia sites. The use of logos in hyperlinks should follow the Visual Identity Guidelines (e.g., the marks may be resized, but not modified in any other way).
הנה כמה מקרים ספציפיים נוספים של שימוש נומינטיבי:
3.6.1 דיווח חדשות
אתה רשאי להשתמש בסמלי ויקימדיה כדי להעביר דיווחי אמת אודות אתרי ויקימדיה באקטואליה ובפרשנות.
3.6.2 בלוגים אישיים ומדיה חברתית
אתה יכול להשתמש בסמלי ויקימדיה כדי ליצור או להמחיש הצהרות אמת אודות אתרי ויקימדיה בבלוגים אישיים ובמדיה החברתית. אבל אנא אל תעשה זאת ותרמוז על שיוך החשבון עם קרן ויקימדיה. כדי למנוע בלבול, אל תשתמש בסמלי הלוגו של ויקימדיה ברקע, כתמונת הפרופיל שלך, או בכותרת הבלוג שלך, בשם הבלוג שלך או בשם המשתמש שלך במדיה החברתית. סעיף זה לא בא להגביל את השימוש שלך בסמלי הקהילה באמצעות סעיף 3.4
3.6.3 שימושים אומנותיים, מדעיים, ספרותיים, פוליטיים ואחרים שאינם מסחריים
אתה רשאי להשתמש בסמלי ויקימדיה כדי לדון באתרי ויקימדיה בעבודות אמנותיות, מדעיות, ספרותיות ופוליטיות.
But please send us a request if you want to place a Wikimedia mark on the cover of your book, display a Wikimedia mark in a movie, or organize an event or presentation that could be interpreted to be endorsed by the Wikimedia Foundation. For more information, please see Section 4.
You may use the marks in satire or jokes. To avoid confusing users that your work is affiliated with the Wikimedia sites, it may be helpful to mark your work as "satire" or "parody."
3.7 צור דברים ממותגים משלך
You may create things with the marks for your own use. These can be t-shirts, caps, desktop wallpapers, lanyards and even cakes! But please do not sell them, and make sure that your design follows the Visual Identity Guidelines. If you want to sell your branded stuff, you may request a license under Section 4.6.
4 שימוש מיוחד שמצריך רשות
All uses that are not allowed under Section 3 or prohibited by Section 5 of this policy require a trademark license. This section discusses only the most common uses that require a license.
When you use our marks under a trademark license, you need to comply with its terms as well as with this trademark policy. If some term in your license is inconsistent with this policy, you should follow that license term. Movement organizations will only need a separate license when the use is not already authorized by their organizational agreements with the Wikimedia Foundation or this policy.
4.1 רישיון מהיר לשימושים קהילתיים מיוחדים
A Quick License is a simple trademark license for common community uses, like Wiki Loves Monuments and GLAM-Wiki initiatives. It is available on Meta-Wiki. You can start using the marks as stated in the Quick License as soon as you email a filled-in Quick License to trademarks@wikimedia.org. There is no need to wait for approval.
4.1.1 תחרויות צילום
Photo contests allow people to submit freely licensed original photographs to Wikimedia Commons to compete for the best image. You can obtain a Quick License for flyers, posters, slide presentations, websites, and social media for a photo contest. If you are a movement organization, you may already have an agreement that covers photo contests.
4.1.2 יוזמות GLAM-Wiki
You may use the marks in a collaboration with someone outside of the Wikimedia movement with a Quick License. This license applies to collaborations with parks, museums, libraries, and other cultural institutions to share their information with the world through the Wikimedia sites. If you are a movement organization, you may already have an agreement that covers GLAM-Wiki initiatives.
Some GLAM initiatives include Wikipedians in Residence – Wikipedia contributors who work with a specific GLAM to develop the organization's relationship with Wikipedia. Please use a Quick License to represent yourself as a Wikipedian in Residence on online professional profiles, your personal blog, and social media, as long as your work is consistent with the mission.
4.2 שמות דומיין
You need permission to register or use a domain name that contains a Wikimedia mark in it. Do not register a domain that looks or sounds similar to a Wikimedia mark or includes a misspelled Wikimedia mark, because that can confuse Wikimedia users.
4.3 אירועים וכנסים
You need a trademark license if you plan to host a public event or a conference that uses a Wikimedia mark.
You should include the following information when requesting a license to use our marks in an event.
|
---|
|
When you obtain a trademark license, it will apply only to the specific event in your request. You will need to apply for a new license if you want to host another event.
4.4 פירסומים
You need a trademark license if you want to use a Wikimedia mark in a publication, unless your use qualifies as fair or nominative use under U.S. trademark law or other applicable foreign laws.
You should include the following information when requesting a license to use our marks in a publication.
|
---|
|
When you obtain a trademark license, it will only apply to the specific publication in your request. You will need to apply for a new license if you want to make another publication.
4.5 סרטים ותוכניות טלוויזיה
אתה זקוק לרישיון לסימן מסחרי כדי להשתמש בסמליל של ויקיפדיה בסרט, בפרק של תוכנית טלוויזיה או בהפקה מקוונת.
עליך לכלול את המידע הבא בעת בקשת רישיון לשימוש בסימנים המסחריים שלנו בסרט או בפרק של תוכנית טלוויזיה.
|
---|
|
כאשר אתם מקבלים רישיון לסימן מסחרי, הוא יחול רק על הסרט, פרק מתוכנית הטלוויזיה או ההפקה המקוונת הספציפיים שבבקשתכם. תצטרכו להגיש בקשה לרישיון חדש אם תרצו לצלם סרט או פרק מתוכנית טלוויזיה נוספים.
4.6 סחורות מסחריות
מותר לך לייצר סחורה עם הסימנים המסחריים של ויקימדיה לשימוש מסחרי, אם:
- אתה מקבל רישיון סימן מסחרי מקרן ויקימדיה;
- אתה פועל לפי הנחיות הזהות החזותית שלנו; וגם
- אתה מפרסם ללקוחות בכנות כמה ממחיר המכירה, אם בכלל, ייתרם לאתרי ויקימדיה.
5 שימושים אסורים
5.1. אתרי חיקוי ומראות מטעים
אנא אל תיצרו אתר אינטרנט המחקה את "המראה והתחושה" של אתר ויקימדיה. זה חל במיוחד על ערכים בויקיפדיה מחיקויים. אם יש לכם סיבה טובה ליצור אתר מחקה, אנא צרו איתנו קשר בכתובת trademarks@wikimedia.org.
אינך צריך ליצור איתנו קשר אם אתה רק רוצה להשתמש בתוכנת מדיה-ויקי כדי ליצור דף ויקי או אם אתר החיקוי שלך הוא בבירור פרודיה.
אם אתם יוצרים מראה, ודאו שאתם עומדים בדרישות הרישיונות הרלוונטיים לתוכן. הימנעו מהעתקת קישורים למדיניות ויקימדיה ופרטי קשר. אנא אל תשתמשו בסימני ויקימדיה במראה של אתר ויקימדיה.
5.2 קישור לאתרים שאינם ויקימדיה
מותר להשתמש בסימני ויקימדיה רק כדי לקשר לאתרי ויקימדיה. אנא עיינו בקישורים לאתרי ויקימדיה אם ברצונכם לקשר לאתר ויקימדיה מאתר האינטרנט שלכם.
5.3 מצג שווא
כאשר אתה משתמש בסמל ויקימדיה תחת מדיניות זו, השתמש בה כדי לייצג אך ורק את הפרויקט אותו הוא מייצג. אל תיצור רושם שהשימוש שלך בסמל מאושר בכל שהיא, בחסות או במסגרת קרן ויקימדיה. סעיף זה חל גם כאשר אתה מקבל רישיון להשתמש בסמל שלא מאפשר לך להציג אישור כזה.
6 שימוש לרעה בסימני המסחר
6.1 דיווח על שימוש לרעה
המאבק בשימוש לרעה בסימני מסחר הוא חשוב מאוד. אנו משקיעים מאמץ רב בטיפול במקרים של הפרת סימני מסחר משום שאנו רוצים להגן על זכויות הסימנים המסחריים היקרות שיצרה הקהילה. אם אתם רואים סימן מסחרי שנעשה בו שימוש בכל דרך שעלולה להוות הפרה, אנא ספרו לנו! פשוט שלחו דוא"ל לכתובת legal-tm-vio@wikimedia.org
. אנו מעריכים מאוד את עזרתכם!
6.2 ביטול הרשאה עקב שימוש לרעה
אנו רשאים לבטל את הזכות להשתמש בסימני המסחר של ויקימדיה במסגרת מדיניות זו בכל עת על ידי מתן הודעה בכל דרך שהיא אם נקבע כי שימוש בסימן מסחרי אינו עולה בקנה אחד עם ייעודנו או עלול לפגוע בחברי הקהילה, בארגוני תנועה או בקרן ויקימדיה.
7 עדכון ותרגום של מדיניות הסימנים המסחריים
7.1 ניתן לשנות את מדיניות סימני המסחר הזו באופן הבא:
- נציע שינויים משמעותיים לקהילה בשלוש שפות שנבחרו על ידינו. נודיע על התיקון המוצע באתרי ויקימדיה ובמייל לכתובת WikimediaAnnounce-L או לרשימת תפוצה דומה. לאחר מכן, הקהילה יכולה להגיב למשך 30 יום לפחות.
- עבור שינויים קלים או שינויים הנדרשים על פי חוק, במידת האפשר נספק הודעה מראש של שלושה ימים ל-WikimediaAnnounce-L או לרשימת תפוצה דומה. שינויים קלים כוללים תיקוני שפה, שינויים אדמיניסטרטיביים או תיקונים של הצהרות לא מדויקות.
- סעיף זה אינו חל על הסיכום הידידותי למשתמש, השאלות הנפוצות, הצהרת המטרה של מדיניות הסימנים המסחריים, טופס בקשת הסימן המסחרי וטופס הדיווח על הפרות. הם אינם חלק ממדיניות סימנים מסחריים זו וניתן לעדכן אותם תמיד ללא הודעה מוקדמת.
7.2 תרגום של מדיניות סימני המסחר
במידה ויש הבדלים במשמעויות הנוסח בין הגרסה באנגלית לבין הגרסה המתורגמת, עליך לפעול בהתאם לגרסה המקורית באנגלית.
7.3 שאלות
אנא אל תהסס ליצור עימנו קשר בכתובת trademarks@wikimedia.org אם אינך בטוח אם השימוש שלך תואם את המדיניות הזו או את החוקים המקומיים.
מטרת מדיניות הסימנים המסחריים שלנו
הצהרה זו אינה חלק ממדיניות הסימנים המסחריים. היא אפילו לא מסמך משפטי.
היא פשוט מסבירה את הרקע למדיניות הסימנים המסחריים החדשה שלנו.
סימני ויקימדיה מייצגים את המוניטין שנוצר על ידי המתנדבים הרבים המרכיבים את קהילת ויקימדיה. זו הסיבה שמשתמשי אינטרנט יכולים לסמוך על כך שאתרים הנושאים סימני ויקימדיה מכילים תוכן חינמי וניטרלי שפותח על ידי ויקימדים מחויבים באמצעות שיתוף פעולה בתום לב. הבטחת השימוש בסימני ויקימדיה רק בהתאם למשימה שלנו מסייעת להגן על עבודתה הקשה של הקהילה ועל המוניטין של אתרי ויקימדיה.
1. מדיניות הסימנים המסחריים מאזנת בין שני אינטרסים קהילתיים.
האופי המבוזר של אתרי ויקימדיה מאפשר לתורמים נלהבים בכל רחבי העולם לשרת את משימת הידע החופשי. האינטרס הראשון הוא אפוא להבטיח שהתורמים יוכלו להשתמש בקלות בסימני ויקימדיה בעבודתם. האינטרס השני הוא להגן על המוניטין של סימני ויקימדיה. הסימנים מסמלים תוכן חינוכי שנוצר בתהליך פתוח ושיתופי. המוניטין של הסימנים חשוב במיוחד בהתחשב בכך שהתוכן שהם מייצגים מועבר באופן דיגיטלי דרך האינטרנט ועלול בקלות להיות מוצג בצורה שגויה למשתמש לא זהיר.
כדי לשרת את האינטרסים של קהילת ויקימדיה, עלינו ליישם את חוק סימני המסחר באופן יצירתי. עקרונות חוק סימני המסחר לא פותחו תוך מחשבה על המודל הארגוני הייחודי שלנו. אך מטרתנו היא לגרום להגנה על סימני מסחר לעבוד בצורה חלקה עבור הקהילה שלנו. לפיכך, מדיניות סימני המסחר מכבדת את דרישות חוק סימני המסחר תוך הקלה על השימוש בסימנים על ידי קהילת ויקימדיה.
2. מדוע להשתמש בסימנים מסחריים?
סימני מסחר מאפשרים למשתמש/ת לסמוך על האינטואיציה שלה או שלו שסימן שהיא או הוא מזהים אכן יוביל אותה או אותו ליצירה שהיא או הוא מחפשים. הגנה על סימן מסחרי אינה זכות קניין רוחני שניתן לבסס או למכור בנפרד מהיצירה שהיא מייצגת. היא רחוקה מלהיות מגבילה כמו זכויות יוצרים או הגנה על פטנטים. דוקטרינות אלו דרשו מאיתנו לאמץ גישות של רישיון פתוח - כגון Creative Commons ו-GNU GPL - כדי שהחוק ישרת טוב יותר את משימתנו. אין רישיון סימן מסחרי פתוח מקביל שאנו יכולים לאמץ. עם זאת, קווי המתאר הייחודיים של חוק סימני המסחר מאפשרים לנו לגרום לו לפעול לטובתנו באופן יצירתי. הוא מאפשר שימוש חוזר ליברלי בתוכן ויקימדיה, תוך שמירה על שלמות אתרי ויקימדיה. בזכות הסימנים המסחריים הייחודיים שלנו, הקוראים ידעו מיד איזה חומר חינוכי נוצר ב-wiki way על ידי הקהילה שלנו.
- 2.1 כיצד זכויות סימן מסחרי מגנות מפני שימוש לרעה.
- זכויות סימן מסחרי מסייעות להגן על הסימנים המייצגים את תנועת ויקימדיה מפני שימוש לרעה. אנשים עשויים להשתמש בסימנים באופן מטעה בגלל הפופולריות של אתרי ויקימדיה. חלקם מנסים להפוך את האתרים או השירותים שלהם למושכים יותר באמצעות הסימנים שלנו. אחרים משתמשים לרעה בסימנים או במראה הכללי של אתרי ויקימדיה כדי למשוך תשומת לב. אך תשומת לב זו מוטעית מכיוון שהסימנים משמשים כדי להציג עבודה שאינה תוכן ויקימדיה מקורי. אם היינו מאפשרים זאת, משתמשים עלולים להאמין בטעות שתוכן הנחות זה נוצר על ידי קהילת ויקימדיה ודעתם על אתרי ויקימדיה תדעך.
- לדוגמה, אף אחד לא אוהב לראות מאמרי ויקיפדיה מזויפים שנוצרו אך ורק כדי לקדם חברות באופן שאינו עולה בקנה אחד עם המשימה שלנו. באופן דומה, נוכלים מנסים לעתים קרובות לרשום שגיאות כתיב ווריאציות נפוצות של סימני המסחר של ויקימדיה בשמות דומיין. הם עושים זאת כדי להפנות משתמשים המחפשים את אתרי ויקימדיה לפרסום ותוכן אחר שאינו קשור. הם יכולים, למשל, להוביל משתמשים לאתרים שנועדו להפיץ תוכנות זדוניות על ידי עידודם ללחוץ על מודעה קופצת שאומרת "מזל טוב! אתה המבקר המיליון!". הם יכולים גם לחשוף משתמשים להונאות פישינג על ידי בקשה מהם להזין את הסיסמה שלהם בדף שנראה כמו אתר ויקימדיה. כל אלה הן דוגמאות לשימוש לרעה שאנו יכולים להילחם בהן באמצעות זכויות סימן מסחרי. עלינו לשמור לעצמנו את הזכות לרדוף אחר שימוש לרעה מסוג זה כדי להגן על העבודה הקשה של קהילת ויקימדיה.
- 2.2 חשיבותו של חופש הביטוי בדוקטרינת סימני המסחר מבטיחה שסימני המסחר של ויקימדיה לא יפריעו לחופש הידע.
- המשימה שלנו לשתף ידע אשר מסתמכת ומעודדת את חופש הביטוי. הגנה על סימני מסחר יכולה להתקיים במערכת אקולוגית זו, שכן הדוקטרינה משאירה מקום רב לפעילויות הקשורות לביטוי. לדוגמה, דוקטרינת השימוש ההוגן הייחודית במסגרת חוק סימני המסחר מאפשרת כל שימוש בסימן מסחרי במובן שאינו סימן מסחרי (כלומר, כאשר המילה יכולה להיות בעלת משמעות שונה מסימן המסחר). חוק סימני המסחר כולל גם דוקטרינת "שימוש נומינטיבי". דוקטרינה זו מאפשרת שימושים חופשיים בסימן מסחרי כדי להתייחס לפריט הממותג בשם זה. לבסוף, חוק סימני המסחר כולל גם שימוש בסימנים מסחריים באמנות ובדיבור פוליטי. ספקטרום זה של שימושים חופשיים בסימן מסחרי מבדיל גוף חוקים זה מזכויות קניין רוחני כמו זכויות יוצרים ופטנטים.
- על ידי שימוש בהגנה על סימני מסחר של סימני ויקימדיה, איננו מונעים שימושים מסוג זה על ידי אף אחד. אישורנו הנדיב לבקשות סימני מסחר יבטיח עוד יותר שחברי הקהילה יוכלו להשתמש בקלות בסימני ויקימדיה כדי לקדם את המשימה, אפילו למטרות שאינן שימוש הוגן.
3. כיצד אנו שומרים על זכויות הסימן המסחרי שלנו.
כדי לשמר את הסימנים המסחריים של ויקימדיה עבור התנועה, עלינו לעקוב אחר שימושים לרעה ולרשום בקפידה את הסימנים המסחריים. שימושים מטעים עלולים להחליש את הקשר בין סימן מסחרי לבין המוניטין שהוא מייצג, מה שעלול לגרום לאובדן זכויות על סימני מסחר. זה עלול לגרום לנו לאבד את יכולתנו להגן מפני שימושים מטעים או פוגעניים אחרים. זו הסיבה שחשוב לעקוב אחר השימושים בסימני המסחר של ויקימדיה ולנקוט פעולה נגד שימושים מטעים.
באופן דומה, חוק סימני המסחר מחייב בעלי סימני מסחר לפקח על איכות היצירה המותרת לשאת את הסימנים המסחריים תחת רישיון. אי שליטה באיכות באמצעות רישיון וניטור עלולה לגרום ל"רישוי עירום", מה שיגרום לבעל סימן מסחר לאבד את זכויותיו. לכן חשוב לדרוש רמת איכות המשקפת את איכות אתרי ויקימדיה והמוניטין שלהם.
4. הקלה על שימושים בסימנים מסחריים המקדמים את משימת ויקימדיה.
למרות שיש לנו התחייבויות משפטיות מסוימות, איננו רוצים שדרישות סימני מסחר יהוו מכשול לעבודת קהילת ויקימדיה. מדיניות סימני המסחר שואפת להקל על רישוי סימני ויקימדיה. שימושים רבים מותרים במפורש גם על ידי מדיניות סימני המסחר ואינם דורשים אישור נפרד. שימושים אחרים נופלים תחת קטגוריות רבות של שימוש הוגן, שאותן אנו מתארים גם עבור משתמשים במדיניות.
אנו גם חושבים בצורה יצירתית על כיצד נוכל להקל על חברי הקהילה להשתמש בסימנים כדי לקדם את המשימה של ויקימדיה.
לשם כך, הצגנו פתרון ליברלי במדיניות סימני המסחר עבור שימושים מסוימים בסימני ויקימדיה הנקרא "רישיון מהיר". זהו רישיון מהיר מכיוון שבמקום לבקש רישיון ולהמתין להכנתו, חברי הקהילה צריכים רק למלא אותו ולשלוח אותו בדוא"ל לכתובת trademarkswikimedia
org. בעוד שהרישיון המהיר מקל על השימוש בסימן מסחרי עבור שימושים נפוצים בקהילה, הוא כולל כמה אמצעים לשמירה על הגנת סימני המסחר של סימני ויקימדיה. הרישיון כולל דרישת בקרת איכות ושמירה על הזכות לבטל את הרישיון אם נעשה שימוש בסימן מסחרי באופן שאינו עולה בקנה אחד עם משימת ויקימדיה.
5. מה עוד חדש?
מלבד הצגת מספר פתרונות ליברליים שיסייעו לחברי הקהילה בעבודתם, מדיניות הסימנים המסחריים החדשה כוללת מעט מאוד שינויים מהותיים. התמקדנו בהבהרת מדיניות הסימנים המסחריים והפרקטיקה שלנו ככל האפשר כדי להקל על השימוש בסימנים. חברי הקהילה סיפקו הערות רבות בנוגע להוראות סימני מסחר שהיו בעבר מעורפלות. עבדנו כדי להבהיר הוראות אלה ואחרות במדיניות הסימנים המסחריים החדשה ובשאלות הנפוצות. אנו רוצים שהמדיניות תהיה קלה לניווט ולהבנה. לכן, הכנסנו סיכום ידידותי למשתמש בתחילת מדיניות הסימנים המסחריים, המקשר להוראות רלוונטיות במדיניות. כמו כן, הרחבנו משמעותית את השאלות הנפוצות וקישרנו אותן להוראות רלוונטיות במדיניות. שפת המדיניות והשאלות הנפוצות נבדקה עוד יותר תחת מדדי קריאות שונים כדי לוודא שכתבנו אותן בצורה פשוטה. לבסוף, הכנסנו טפסים לבקשת רישיונות סימנים מסחריים ולדיווח על שימוש לרעה, שאנו מקווים שיעשו את שני התהליכים הללו חלקים יותר.
שאלות ותשובות
שאלות נפוצות אלו אינן חלק ממדיניות הסימנים המסחריים. הן אפילו לא מסמך משפטי. אך אנו מקווים שהן יהיו מועילות עבורך.:)
0 מבוא מדיניות סימני המסחר
0.1 מהי "הגנה על סימן מסחרי"?
Trademark law protects the association between a mark and the work, such as goods or services, that it represents. It is intended to protect users from confusion as to the source of certain work. Also, users who see a trademark rely on that association and will have expectations about the reputation and level of quality and level of service comparable to what they have come to expect from the other work provided under the marks. Therefore, trademarks are very powerful and valuable tools that embody the Wikimedia Foundation and its community members' reputation and serve as a "shorthand" way for users to recognize a work, product, or service.
0.2 מהם "אתרי ויקימדיה"?
The Wikimedia Foundation runs several free software and free content sites, some of which are listed here: Our projects.
1 על מה חלה מדיניות זו?
1.1 מהו "סימן מילה"?
It is a trademark that is a text-only word (like "Wikipedia" or "Wikimedia") that is used in connection with the work that it represents to identify the source. In addition, a wordmark includes all official translated and transliterated marks (e.g. "Vikipedi").
1.2 מהו "סימן מילים לא מסוגנן"?
Non-stylized wordmarks are simply words like "Wikimedia" and the project names, like "Wikipedia," "Wiktionary," and so on. In comparison, the stylized wordmarks are these names in their special formats, such as with certain fonts. For example, the special format for the "Wikipedia" wordmark looks like this: . Both stylized and non-stylized wordmarks are trademarks of the Wikimedia Foundation.
1.3 מהו "עיצוב מסחרי"?
For our purposes, trade dress is the design of a website or article that identifies the source of the website or online material. Think of it as the "look and feel" of a site. One example is the specific design and appearance of a Wikipedia article, or the Wikipedia main page. The trade dress of any Wikimedia site is also a trademark of the Wikimedia Foundation. Trademark laws also protect trade dress.
1.4 מיהו "חבר קהילה"?
Everyone who contributes to a Wikimedia site. It also includes staff and members of chapters, thematic organizations, user groups, and the Wikimedia Foundation.
1.5 מדוע ארגון תנועה אינו יכול להשתמש בסימנים המסחריים באופן חופשי?
As the legal holder of the trademarks, we need to control their use to preserve the trademark protections for the community. You can read more about that here.
1.6 What is the relationship between this trademark policy and a chapter, user group, or thematic organization agreement?
Chapters, user groups, and thematic organizations must comply both with this trademark policy and their respective agreement with the Wikimedia Foundation. If there are inconsistencies between this trademark policy and a chapter, user group, or a thematic organization agreement, the organization should follow their agreement.
2 How to use the Wikimedia marks
2.1 Can my logo, name, or company name be smaller than the Wikimedia mark if it is really obvious that my products and services are not offered by the Wikimedia Foundation?
No. We need to make sure it is extremely clear that the Wikimedia Foundation is not providing your products or services. This is a simple, consistent way of doing that.
2.2 What if I clearly state that the products or services are provided by me?
Sorry, your logo, name, or company name must still be bigger than any Wikimedia marks and reasonably separated from Wikimedia's marks. People do not always read the fine print (shocking, I know!). So, we need to make it as clear as possible that your products or services are not provided by the Wikimedia Foundation.
2.3 What do you mean by "outside the Wikimedia sites"?
Uses of the trademarks that are not on the Wikimedia sites, such as Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary, Wikidata, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikivoyage, or Wikimedia Meta-Wiki. For the purposes of this trademark policy, the use of trademarks on Wikimedia Cloud VPS will be considered a Wikimedia site. Accordingly, you use the marks outside the sites when you place them on flyers for an edit-a-thon.
2.4 Can I still create terms that combine Wikimedia trademarks with other words like "Wikipedian in Residence"?
Yes. This provision is not meant to stop community members from creatively combining the marks with other words to create new terms for the Wikimedia movement as long as they do it on the Wikimedia sites.
2.5 Can I translate the text in the marks?
You may translate the text in the marks on the Wikimedia sites.
2.6 Can I add graphic elements to, for example, celebrate a special event?
You can create remixes for special on-site purposes, but please do not change the logos outside our sites. These and many, many other questions are answered in the Visual Identity Guidelines.
2.7 What types of remixes of Wikimedia logos may be used outside of Wikimedia sites?
Certain remixes of Wikimedia logos may be used outside of Wikimedia sites as long as the remix does not look too similar to any of the Wikimedia marks. Please make sure that the remix will not be confused with the original Wikimedia logo.
2.8 May I use high-resolution versions of the logos?
Yes! Here you go.
2.9 Where do I place a trademark notice?
Just treat the notice as a footnote. A person reading your document, looking at your website, or watching your film should be able to easily find the notice. Good examples are: at the end of the (same) page of a document, in the imprint of a book, at the bottom of a webpage, and in the credits of a video.
2.10 What if I do not have enough space to include a notice?
Do not worry! If the mark is going to be seen on a mobile or other medium with little space, you can simply use the trademark symbol (™) for any Wikimedia trademark you use.
2.11 How should I refer to the trademark in the notice?
Wordmarks can be referenced verbatim (i.e. "Wikimedia Commons"). Logos should be described according to the Visual Identity Guidelines. Examples include the "Wikipedia Puzzle Globe" and the "'W' icon."
2.12 What if I use more than one trademark?
Make sure to describe all the trademarks in the notice, like this:
"The Wikidata wordmark and logo are the trademarks of the Wikimedia Foundation."
2.13 When do I have to use the trademark symbol?
You only need to use the trademark symbol when you do not have enough space to write the entire notice, like when you are using a trademark on a mobile screen.
2.14 Can you give some examples of how to use the trademark symbol?
Here is an example:
"Wikimedia Commons™ is one of the wonderful Wikimedia projects our community has developed to make media files, such as images, sounds, and video clips, publicly available to everyone!"
2.15 What size does the symbol have to be?
When you use a wordmark (like "Wikipedia"), you should use the same font size for the trademark symbol as the wordmark itself. In this context, superscript formatting is encouraged for the symbol. When the mark is an image (like the puzzle globe), you should select a font size for the symbol that matches the size of the image and place the symbol so that it is clearly visible and close enough to the upper right corner of the image without touching it.
2.16 But I want my website to look really pretty! Can I make the symbol smaller or put it somewhere else?
Unfortunately, no. Remember, you only need to put the symbol next to the first or most prominent use of the mark.
2.17 What does "no endorsement by or affiliation with the Wikimedia Foundation" mean?
You need to make sure that people do not mistakenly think that you may speak on behalf of the Wikimedia Foundation or one of its sites. For instance, you need to make sure that no one thinks you work for the Wikimedia Foundation.
3 Using the Wikimedia Marks without asking permission
3.1 Can you give me some examples of when I can use the marks on the Wikimedia sites?
You may use the marks on user pages, help pages, and pages about Wikimedia or the Wikimedia projects. You can also use the marks in a mailing list, on IRC, or to name a tool on the Wikimedia sites. The sky is the limit, as long as the use is related to a site, promotes the mission, and complies with the Terms of Use.
3.2 What events are not "community-focused"?
An event that includes mostly people who are not community members is not a community-focused event. (Please see the FAQ on events in general.) This does not mean that you cannot have guests at your meetup!
3.3 Can you give me some examples of community-focused events?
Community-focused events are those events that are primarily open to community members and promote the mission. They tend to be related to improving the overall quality of the Wikimedia sites. Examples include conferences and monthly meetups hosted by community members, as well as other specific events like the "London Wikipedians regular's table," Wiki-Conference in Russia, and Wikipedia Workshop Köln (DE).
3.4 If my event is community-focused, which marks can I use?
First, all Wikimedia community-focused events can bear a trademarked name. You may also use the Wikimedia logos to decorate your venue, but only to the extent they are relevant. For example, you cannot use the Wikisource logo for a Wikimedia Commons-only event. However, keep in mind that the 'Wikimania' name and logo are reserved for the yearly Wikimania conference.
3.5 Can you give me some examples of outreach work?
You can put up a stand at a street fair. Here are some examples of that. You may want to present the Wikimedia sites in your club or reach out to seniors. You can also give a talk in a school or create a university course.
3.6 What are educational materials?
Educational materials help people to understand the Wikimedia sites. They can be leaflets, videos, cheat sheets, and other guides.
3.7 What about representing the community in an institution?
You need to sign and email us a Quick License if your institution wants to call you "Wikipedian in Residence" as part of a GLAM project, or something similar.
3.8 There is a Wikimedia Community logo?
Yes! It was officially adopted as the logo for Meta-Wiki in 2008.
3.9 What does fair use mean?
In U.S. trademark law, the concept of fair use allows you to use any trademark as long as your usage fulfills certain conditions. This policy cannot restrict your fair use rights. We added Sections 3.5 and 3.6 to make your rights easier to understand.
For jurisdictions that do not recognize fair and nominative use as set out under U.S. law, these sections provide permission to do this.
3.10 Can you give me more examples of fair use?
This category of fair use is tricky in our case because our wordmarks were not real words before our projects were created, unlike "apple" or "facebook." But we would consider it fair use if you were to write a book in the Wiki software and refer to it as a "wiki book," even though Wikibooks is a distinctive trademark. If you are using the wordmarks to describe our projects, that is also a type of fair use (nominative use). You can read more about nominative use here.
3.11 Can you give me some examples of uses that are not fair use?
- Using a Wikimedia mark to advertise your book.
- Selling t-shirts with the Wikimedia Foundation logo.
- Creating your own encyclopedia and labeling it with a Wikipedia Puzzle Globe.
- Using the Wikimedia Foundation logo to fundraise for unrelated projects.
- Claiming that content is "derived from Wikipedia" when in fact it is not.
3.12 Can you give me examples of nominative use?
Here are some examples:
- Describing a Wikimedia site:
- In a presentation that describes how Wikipedia works, using the wordmarks in slides in your bullet points would be a nominative use. The same also applies for a blog post that describes Wikidata. If you want to "illustrate" your slides or your blog post with any of the image marks, please refer to artistic, literary, and other non-commercial uses.
- However, you cannot use a trademark as a generic term. For example, you cannot set up a wiki on motorcycles and refer to it as "a wikipedia for motorcycles."
- Making true factual statements:
- "Wikipedia is the world's largest online encyclopedia. But Wikipedia is only one of the many sites created by the thousands of volunteers that make up the Wikimedia movement."
- "I have been a Wikipedia editor since 2009" (on your personal website).
- Describing derivative work:
- "Source: Wikipedia"
- "This artwork was created using images from Wikimedia Commons."
- "The encyclopedic content on this site is derived from Wikipedia."
- "From Wikipedia" or "to the Wikipedia article" (as used by a QR code project)
- More specific examples:
- Refer to the sections on news reporting; personal blogs and social media; artistic, literary, and other non-commercial uses; and links to Wikimedia sites.
3.13 Can I use a logo or a screenshot in my news or magazine article or news on TV?
Yes, as long as the image illustrates the discussion in the article. Do not use our trademark just to attract attention to your work. That will confuse your readers or viewers, and ours!
3.14 Can I include a logo or a screenshot in a blog post or a status update?
Yes, as long as the image illustrates the discussion in your post. Do not use trademarked images just to attract attention to your page. Viewers of your blog or your user page should not be confused and think that your page is endorsed by the Wikimedia Foundation or any of its sites.
3.15 Can I use a trademark in my username, avatar, or icon?
Unfortunately, no. We appreciate that you feel a connection to the Wikimedia sites. The Wikimedia community is very welcoming! However, we do not want people to think you can speak on behalf of the Wikimedia Foundation. You can still use the Community logo in your username, avatar, or icon.
3.16 Can you give me some examples of artistic, literary, and other non-commercial uses?
- Using the trademarks to discuss a scientific thesis in an academic paper.
- Illustrating a point in the slides for an educational presentation with a screenshot of a Wikimedia site.
- Using the marks in an art project.
- Creating a parody for the purposes of conveying a political message.
- Writing a book in which a character reads a Wikipedia article.
3.17 Can you give me examples of linking to Wikimedia sites?
Yes, you can find sample link templates here.
3.18 Can I use the marks to link to Wikimedia sites using QR codes?
No. This permission to use the logos to link without a license applies to online links. To use QR codes you need to use the non-stylized Wikipedia wordmark. You can read more about that in the FAQs for nominative use.
3.19 What kind of stuff can I make?
3.20 Can I sell merchandise as long as I do not make any profit?
No, you cannot sell merchandise without a license. For more information on this see the section on commercial merchandise.
3.21 Can I make stuff for others?
Yes, as long as you give it away for free.
3.22 What about commercial merchandise?
First, you can buy merchandise from the Wikimedia shop. Proceeds from this merchandise are used towards the Wikimedia sites. If you want permission to sell your own merchandise, see the section on commercial merchandise.
3.23 Can I ask commercial vendors to create custom items for me that use Wikimedia marks?
Of course! You may ask vendors like bakers and t-shirt sellers to create items with Wikimedia marks especially for you or your friends. This is okay because it is for your own personal use and no one is creating a business surrounding the sale of items with Wikimedia trademarks. And do not worry, vendors will not be required to strictly follow the Visual Identity Guidelines when it is not possible on items like cakes. For example, all these cakes are fine.
3.24 Is it okay to commission someone else to create lots of items with the Wikimedia marks for meet-ups and similar events?
Yes! As long as the items are not sold to participants, it is okay to ask a vendor to create multiple items with the Wikimedia marks for community-focused parties and gatherings like edit-a-thons under Section 3.2 of the policy.
3.25 Can I use high-resolution logos on commercial merchandise?
Yes! While our previous trademark policy did not permit the use of high-resolution logos, we have removed that restriction from the new policy.
4 Special uses that require permission
4.1 If I need permission, will I have to pay for a license?
Usually, there is no license fee. However, we want to keep track of how our trademarks are used. Also, we want to make sure every use complies with our mission and standards. This is why we require a formal license in certain cases.
4.2 Do I need permission for every photo contest?
You only need to get a license if you advertise the photo contest outside a Wikimedia site. This includes posters, social media, and blogs. You can freely use the marks for community-focused events. Community-focused events are those that are intended to be predominantly attended by Wikimedia community members. They do not include events open to the general public.
4.3 Can I print out t-shirts with the Wikimedia logo to give out as prizes for the photo contest?
Yes. You can always make t-shirts with the Wikimedia logos and give them away as long as you are not selling them.
4.4 How can I use the marks as a Wikipedian in Residence?
The marks may be used in any way that identifies you as a Wikipedian in Residence. Please avoid confusion about official endorsement. You should clarify that you are not a representative of the Wikimedia Foundation.
4.5 Can you give an example of cybersquatting?
In the past, someone registered the domain wikkipedia.org to attract traffic to their own site. This is called cybersquatting or typosquatting that infringes our trademark. We strictly enforce our policy against confusing domain names. Please tell us if you see an infringing domain name.
4.6 Can I use a Wikimedia mark as part of my domain?
Unfortunately, no. If you do, there is a risk that you will confuse readers that are looking for Wikimedia content or other material related to Wikimedia. Movement organizations may be permitted to use the Wikimedia mark as part of their domain, but only after receiving special permission.
4.7 Can I use a Wikimedia mark if I use a different top-level domain?
You cannot register a Wikimedia mark as a domain, no matter the top-level domain, including country code top-level domains. For example, you may not register "wikipedia.jobs" even though it uses ".jobs", a different top-level domain, because "wikipedia" is a Wikimedia mark.
4.8 But I want to set up a special domain myself!
If you have a legitimate reason to set up a domain, please email trademarks@wikimedia.org.
4.9 What does "public event" mean?
A public event is an event that is not predominantly attended by community members. An event is also public when it is announced to the public with signs or advertisements or in an event schedule. Hence, this rule does not apply to community-focused meetups and conferences.
4.10 What event uses require permission?
Using a trademark for an event includes naming the event or using a Wikimedia logo on advertisements, leaflets, signage or a website.
4.11 Are there any exceptions to when events require permission?
If the name of the event uses a mark just to describe its content, that might fall under nominative use. An example for this would be announcing a course called 'Editing Wikipedia for Beginners' or 'Using Wikimedia Commons as an Amateur Photographer'. However, always include a notice that explains that your use is with permission from the Wikimedia Foundation and that you are not affiliated with the Foundation. Also, events hosted by a local Wikimedia chapter, thematic organization, or user group can use the marks subject to their respective agreement with the Wikimedia Foundation.
4.12 What is a "publication"?
Publications include books, other print media, and web pages. They also mean audiovisual media like music, and other recordings, film and online video. See Outreach and recruiting new editors for materials that provide education about a Wikimedia site. See Section 4.5 for trademark uses in films.
4.13 Can I write a book about Wikipedia?
Of course you can, and we would be happy to hear about it! But you should not display the Wikimedia Marks on the cover of your book or on your product packaging without asking for permission. This is because it could look like endorsement from Wikimedia Foundation and mislead users. You are of course free to use the non-stylized Wikimedia wordmarks in a book title but remember to ask for permission.
4.14 Does this also apply to handbooks, like "A beginner's guide to Wikipedia", aimed at community members?
Yes. But, please send us a request and we will give prompt permission when appropriate. We love Wikipedia guides!
4.15 Does it make a difference if the book is being published by an educational publisher?
No, you will need permission as well, because even educational publishers are commercial entities.
4.16 Do I need permission to show the Wikipedia marks in a film I am making for my school project?
If you are showing your film to the public, or at your school or workplace, you need permission. But we will make sure to make the permission process as easy and fast as possible.
4.17 Will I have to donate a portion of the retail price for commercial merchandise?
No. But you will have to tell your customers if you do not donate your profits.
4.18 What do I have to say if I am donating a portion of my proceeds to the Wikimedia Foundation?
Just clearly state what portion of your proceeds will be given to the Wikimedia Foundation. You can, for example, say: "X% of your purchase will be donated to the Wikimedia Foundation."
4.19 Where should I state how much of my proceeds will be donated?
We recommend placing the notice right next to the purchase price, where it will be clearly visible to all buyers.
4.20 Do I need to mention donations to the Wikimedia Foundation if I do not donate anything at all?
Yes. You should state that 0% of your profits will go to the Wikimedia Foundation. Otherwise, users may mistakenly believe that you are doing fundraising for the Foundation.
5 Prohibited uses
5.1 Can I make a fake Wikipedia article if it is intended as a joke?
There are exceptions where this is permissible, but they are very limited. You will likely not fall under such an exception if your mimicking site has any commercial background. Please refer to the section on Parodies. Most importantly, you must make sure that no one (really no one!) could confuse your site with any part of a Wikimedia site.
5.2 How do I distinguish between a prohibited mimicking site and a parody site?
Here is an example of a mimicking site: Contrary to the Wikipedia guidelines, you create an article on Wikipedia about yourself or your organization. For unknown reasons, "your" article is deleted. This makes you mad. You register the domain "businesspedia.org" and design a website that looks just like the Wikipedia article that just got deleted, including a link to your own website. You are happy to attract more traffic to it by confusing internet users. Booo!
An example of parody site: Imagine you have a great friend called Rory and his birthday is coming up. You register the domain "rorypedia.org" and design a website that looks just like a humorous Wikipedia biography on your friend Rory. Since you do not want anyone to confuse "Rorypedia" and Wikipedia, you put a bright colored bar on the top of your site saying, "This page is a present for Rory from his awesome friends and not affiliated with Wikipedia. Happy birthday, Rory!" And you take down the site once the birthday party is over. Yaaay!
5.3 How do I avoid mimicking Wikimedia sites when I use the MediaWiki software?
All wikis using MediaWiki do in fact share certain graphic elements under the default theme, but the Wikimedia sites have certain visual features that distinguish them. Do not imitate these distinguishing features. For example, you should not use logos that are confusingly similar to the Wikimedia marks or name your site something that sounds like a Wikimedia site. But you can use the "Powered by MediaWiki" button as that button simply describes that the wiki is powered by MediaWiki.
Be sure to directly download the MediaWiki software if you want to use it. Please do not try to blindly copy the HTML code of a Wikimedia site! If you do, you will accidentally import features from our sites, like our Terms of Use or our "contact us" details. Being contacted about problems on your unrelated website understandably makes our wonderful email response team volunteers very unhappy.
5.4 Can I use the marks to link to a mirror of a Wikimedia site?
No. The Wikimedia marks can only be used for linking to a real Wikimedia site. By that, we mean those sites that are run by the Wikimedia community.
Also, if you want to set up a mirror of a Wikimedia site, please refer to the section on mirrors.
5.5 Can you give me some examples of misrepresentation with respect to the marks?
A misrepresentative use can be something that represents yourself. That includes using a Wikimedia logo in your logo, letterhead, or the name of your organization. Online examples are your social media avatar, favicon, and website domain.
6 Reporting Trademark Misuse
6.1 How do you fight trademark infringement?
Each year, we receive over 100 reports of trademark violations from community members. We also employ outside contractors and legal counsel to help protect our trademark portfolio globally. Within our resource constraints, our legal team pursues misuses of our marks to ensure that the Wikimedia logos remain distinctively associated with the Wikimedia community. After careful and sensitive evaluation, we send out cease-and-desist letters, which are usually effective. In the few instances that cannot be resolved by other means, we consider litigation to protect the marks.
6.2 Who is responsible for enforcing Wikimedia's trademarks?
Trademark enforcement is currently handled by the Wikimedia Foundation legal team to ensure consistency and compliance with trademark law. But we rely on the Wikimedia community to help us identify potential trademark infringements.
6.3 What happens when you receive a report of a potential trademark infringement?
When we receive a complaint that our trademarks are being misused, we first send a confirmation to the person submitting the complaint. Potential infringements are then logged into our system. The legal team then combs through each of those complaints to investigate the alleged infringement. We visit the site personally to make sure the complaint has merit. Then we apply US trademark law in assessing whether there is actual "misuse" and it is a valid infringement of the trademark. In general, the standard of "misuse" in US law is whether the use of the trademark is "confusingly similar" to the Wikimedia Foundation's use of the trademark. In other words, will the potential infringers use of the trademark confuse users into thinking their site is sponsored by or hosted by the Wikimedia Foundation? We always contact the potential infringer first to see if they will voluntarily stop using our marks or work with us to make their use less confusing. If we are unable to work things out informally, and they refuse to comply with a cease and desist letter, we decide whether to move forward with litigation to stop the infringement.
6.4 Can I send a cease and desist letter on behalf of the Wikimedia Foundation when I find misuse?
Please do not. We really appreciate your help with trademark enforcement, but please report any misuses to us so that we can determine what action is appropriate.
7 Revision of the trademark policy
7.1 Why can you just change the FAQ section?
The FAQs are not part of the trademark policy. We created them to help you understand the policy. We want to add new questions from the community in the future and to clarify any answers users may find confusing. That is why we want to be able to update the FAQs easily.
7.2 What if I do not agree with the changes to the policy?
We encourage you to share your comments and concerns with us during the community feedback period following any announced changes. We will take all comments under careful advisement and ensure that any changes to our policy are consistent with our mission.
8 Other questions
8.1 What is "naked licensing"?
Failure to exercise quality control in trademark licensing is referred to as "naked licensing," and can sometimes result in loss of trademark rights.
8.2 What are the Visual Identity Guidelines?
They are a set of guidelines you should follow when using any of the Wikimedia marks. These guidelines ensure that the marks always look their best and are not distorted in any way.
8.3 How do the Visual Identity Guidelines relate to the trademark policy?
The Visual Identity Guidelines are a separate document from the trademark policy and can be revised without notice. These guidelines help to make sure the Wikimedia marks are always used consistently with the same level of quality. Consistent use is important in order for us to maintain protection over the Wikimedia marks. It helps avoid confusion among users that may view marks similar to the Wikimedia marks. If Wikimedia marks are displayed consistently, users can be sure when they are viewing actual Wikimedia content instead of an imposter site.
8.4 What if I have more questions?
If you have any other questions that are not addressed here, please post them on the discussion page. We will try to expand and improve our FAQs over time.