Beleid:Algemene Gebruiksvoorwaarden/Veel gestelde vragen (FAQ) over betaalde bijdragen zonder dit bekend te maken

Algemene Gebruiksvoorwaarden van de Wikimedia Foundation: veelgestelde vragen (FAQ) over het bekendmaken van betaalde bijdragen

Is deze voorwaarde van toepassing op mij wanneer ik als vrijwillige bijdrager de inhoud bewerk of een bestand toevoeg?

Dat is zeker niet zo. De Wikimedia-projecten worden bewerkt en ondersteund door tienduizenden onbetaalde vrijwilligers. Wikipedia en andere Wikimedia-projecten worden gedreven door een non-profit organisatie - het is de enige nonprofit website onder de top websites ter wereld. Het is met name de vrijwillige inzet wat onze projecten zo bijzonder en veelgebruikt maakt. Als een onbetaalde vrijwilliger wordt u aangemoedigd om inhoud te bewerken en toe te voegen (uploaden) zonder dat enige noodzaak bestaat om gegevens bekend te maken zoals voorgeschreven in deze bepaling van de Algemene Gebruiksvoorwaarden .

Desalniettemin ontvangen sommige bijdragers betalingen voor hun bewerkingen. Deze bijdragen verbeteren de algemene kwaliteit van de projecten, wanneer zij worden geschreven vanuit een neutraal standpunt. Dit omvat veel bijdragers die zijn verbonden aan instellingen zoals universiteiten, galerieën, bibliotheken, archieven en musea. Aan de andere kant worden betaalde bewerkingen die vanuit een reclameoogpunt zijn geschreven - met name bedrijven, producten, en diensten - sterk ontmoedigd of verwijderd bij de meeste, zo niet alle, projecten.

Als u niet wordt betaald voor bewerkingen, hoeft u zich geen zorgen te maken over openbaarmaking onder deze bepaling: u bent absoluut in orde. U maakt deel uit van een geweldige gemeenschap van vrijwilligers die bijdragen aan een ongekende bron van gratis informatie die beschikbaar is voor de hele wereld.

Als u wordt betaald, moet u dit bekendmaken. Laat het de gemeenschap weten door die context toe te voegen aan u bewerkingssamenvatting, gebruikerspagina of overlegpagina, om uw perspectief eerlijk te onthullen. Maar zorg er wel voor dat u de regels leert: zoals we hieronder in meer detail uitleggen, kan het problematisch zijn om bij te dragen aan Wikimedia-projecten om de belangen van een betalende klant te dienen en tegelijkertijd de betaalde affiliatie te verbergen.

Een kleine waarschuwing: sommige projecten hebben een beleid inzake belangenverstrengeling dat afwijkt van (en sterker is dan) deze bepaling in de gebruiksvoorwaarden. Dit beleid kan u ervan weerhouden om bepaalde vormen van vrijwillige bewerkingen uit te voeren, bijvoorbeeld door bij te dragen aan artikelen over uzelf. Zorg ervoor dat u dat beleid bekijkt voordat u aan de slag gaat! Als u vragen heeft, neem dan gerust contact op met de gemeenschap van uw lokale project. Elk project biedt contactgegevens (meestal onderaan de pagina) en heeft over het algemeen verschillende locaties voor vragen en aankondigingen.

Welke gevolgen heeft deze bepaling voor docenten, professoren en medewerkers van galerijen, bibliotheken, archieven en musea ("GLAM")?

Deze vereisten zullen leraren, professoren of mensen die bij galerieën, bibliotheken, archieven en musea werken ("GLAM") instellingen er niet van weerhouden om in goed vertrouwen bijdragen te leveren! Als u in een van deze categorieën valt, moet u alleen aan de openbaarmakingsbepaling voldoen als u door uw werkgever of door een klant wordt gecompenseerd voor specifieke bewerkingen en uploads naar een Wikimedia-project.

Als een professor aan Universiteit X bijvoorbeeld rechtstreeks door Universiteit X wordt betaald om over die universiteit bij Wikipedia te schrijven, moet de professor openbaar maken dat de bijdrage wordt vergoed. Er is een directe quid pro quo-uitwisseling: geld voor bewerkingen. Als deze professor echter gewoon een salaris krijgt voor onderwijs en het doen van onderzoek, en door zijn universiteit alleen wordt aangemoedigd om in het algemeen bij te dragen zonder meer specifieke aanwijzingen, hoeft die professor zijn verbondenheid aan de universiteit niet openbaar te maken.

Hetzelfde geldt voor de werknemers van een galerie, bibliotheek, archief en museum ("GLAM" in het Amerikaans). De openbaarmaking is alleen noodzakelijk wanneer een vergoeding is beloofd of ontvangen in ruil voor een bepaalde bijdrage. Een werknemer van het museum die in het algemeen bijdraagt aan Wikimediaprojecten zonder meer specifieke aanwijzingen van het museum, hoeft zijn betrokkenheid bij het museum niet aan te geven. Aan de andere kant moet een "Wikipedian in Residence" die specifiek wordt vergoed om het artikel over het archief waarin zij wordt aangesteld te bewerken, een eenvoudige verklaring maken dat hij een betaalde Wikipedian in Residence is bij het archief. Dit zal voldoende openbaarmaking zijn voor het doel van de vereiste.

Hoe verhoudt de handhaving van deze verplichting door de gemeenschap zich tot bestaande regels over privacy en gedrag?

Het is belangrijk om redacteuren van goede wil (good-faith) te beschermen. Net als de regels rond 'sockpuppet' en sockpuppet onderzoek, is de bepaling omtrent openbaarmaking in de Gebruiksvoorwaarden bedoeld om te werken binnen het bestaand beleid en de gewoontes, zodat er een fair evenwicht is tussen het identificeren van betaalde bijdragen en het beschermen van degenen die helpen om Wikipedia en andere Wikimedia-projecten vooruit te brengen.

Dit beleid omvat de projectoverschrijdende waarde van beleefdheid, wat een pijler is van Wikipedia; relevant projectbeleid, zoals ENWP:OUTING; en de Gebruiksvoorwaarden, die stalking en misbruik verbieden. (In gevallen van extremer gedrag kan ook de lokale wetgeving van toepassing zijn.)

Deze eis moet, net als andere, constructief worden toegepast om samenwerking mogelijk te maken en onze projecten te verbeteren. Gebruikers die ze overtreden, moeten eerst worden gewaarschuwd en geïnformeerd over deze regels, en vervolgens alleen worden geblokkeerd als dat nodig is. Met andere woorden: ga uit van goede trouw en bijt de nieuwkomers niet. Intimidatie moet ook worden vermeden. Volgens het beleid van de Engelstalige Wikipedia inzake pesterij mogen gebruikers bijvoorbeeld geen persoonlijke informatie over andere gebruikers openbaar delen.

Hoe kan ik openbaarmaking onder deze bepaling van de Gebruiksvoorwaarden vermijden?

Indien u de openbaarmakingsplicht van deze bepaling wilt vermijden, dient u zich te onthouden van vergoeding voor uw bewerkingen.

Wat is het "toepasselijke recht" voor betaalde bijdragen op Wikipedia en zijn zustersites? Zijn niet-openbaar gemaakte betaalde bijdragen mogelijk illegaal?

Afhankelijk van waar u actief bent, kunnen verschillende wetten van toepassing zijn voor u, uw bedrijf of uw klanten, zoals oneerlijke concurrentie en eenvoudige fraudestatuten. Naast de vereisten van de Gebruiksvoorwaarden, moet u zich aan deze wetten houden bij het openbaar maken en uitvoeren van betaalde bijdragen.

Wij kunnen u niet adviseren over specifieke wettelijke vereisten en u dient uw eigen advocaat in te schakelen als u vragen heeft. Dat gezegd hebbende, zijn misleidende handelspraktijken, zoals het verbergen van een professionele affiliatie, in veel rechtsgebieden verboden.

In de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld: "Oneerlijke of misleidende handelingen of praktijken in of met betrekking tot de handel onwettig." [1] De Federal Trade Commission (FTC) heeft de landelijke bevoegdheid om dit te reguleren.[2] Als u bijvoorbeeld op een relevant online forum niet hebt bekendgemaakt dat u gelieerd bent aan een bedrijf dat onder de regelgeving van de FTC valt, waarschuwen de FTC-voorschriften voor aansprakelijkheid:

Een online discussiebord over nieuwe technologie voor het downloaden van muziek, wordt bezocht door liefhebbers van mp3-spelers. Ze wisselen informatie uit over nieuwe producten, hulpprogramma's en de functionaliteit van tal van afspeelapparaten. Buiten medeweten van de gemeenschap heeft een medewerker van een toonaangevende fabrikant van afspeelapparatuur berichten op het discussiebord geplaatst waarin het product van de fabrikant wordt gepromoot. Kennis van het dienstverband van deze poster zou waarschijnlijk van invloed zijn op het gewicht of de geloofwaardigheid van haar goedkeuring. Daarom moet de poster haar relatie met de fabrikant duidelijk en opvallend bekendmaken aan leden en lezers van het discussiebord.[3]

De gids van de FTC [$ftc130312link Dot Com Disclosures] specificeert dat "openbaarmakingen effectief moeten worden gecommuniceerd, zodat verwacht kan worden dat consumenten ze zullen opmerken en begrijpen in verband met de verklaringen die de openbaarmakingen wijzigen." Zie voor implicaties van de Californische wet bijvoorbeeld [$nyaglink onderzoek van de procureur-generaal van NY uit 2013] met betrekking tot bedrijven die zich bezighouden met astroturfing.[4]</ref> Buiten de Verenigde Staten kunnen andere wetten ook de openbaarmaking van betaalde bijdragen vereisen. De EU Richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken (en overeenkomstige nationale versies) verbiedt het gebruik van "redactionele inhoud... om een ​​product te promoten waarbij een handelaar voor de promotie heeft betaald zonder dat duidelijk te maken".[5] Nationale wetgeving van EU-lidstaten kan mogelijk niet openbaar gemaakte betaalde bijdragen verder beperken. De mededingingswetten zijn bijvoorbeeld door nationale rechtbanken in Duitsland gebruikt om overtredingen te constateren wanneer een bijdrager zijn of haar lidmaatschap niet op de juiste manier openbaar maakte.

Wanneer wettelijk vereiste openbaarmakingen niet kunnen worden gedaan op een manier die voldoet aan de gemeenschapsregels, hebben de communautaire regels voorrang. Als lokale wetten bijvoorbeeld vereisen dat een bewerking in een artikeltekst waarvoor betaals is, in de artikeltekst zelf openbaar wordt gemaakt, is dat in strijd met de gemeenschapsregels (zoals dat naar verwachting in de meeste projecten gebeurt), dan zouden dergelijke bewerkingen worden verboden.

Wat zijn de niet-juridische mogelijke negatieve effecten van betaalde bijdragen?

Zoals herhaalde voorbeelden uit het echte leven illustreren, kan betaalde bewerking zonder passende openbaarmaking leiden tot negatieve publiciteit voor bedrijven, klanten en individuen. We hebben gemerkt dat de pers dergelijke verhalen op de voet volgt. Het niet opnemen van een openbaarmaking bij een betaalde bijdrage kan leiden tot een verlies van vertrouwen bij het bredere publiek en de Wikimediagemeenschap.

Om goodwill te behouden en misverstanden te voorkomen, is transparantie en vriendschappelijke samenwerking het beste beleid voor degenen die financieel worden gecompenseerd voor het leveren van bijdragen aan Wikimedia-projecten. Om niet in verlegenheid te worden gebracht, moet u dit bekendmaken zoals vereist door de Wikimedia gebruiksvoorwaarden (Terms of Use), evenals het lokale beleid met betrekking tot betaalde bijdragen, zoals Wikipedia:Belangenverstrengeling (voor de Engelstalige Wikipedia).

Wat betekent "compensatie?

In deze bepaling wordt met 'compensatie' bedoeld een uitwisseling van geld, goederen of diensten.

Wat betekent de uitdrukking "werkgever, klant, en verbondenheid"?

Dit betekent de persoon of organisatie die aan u een vergoeding betaalt - geld, goederen of diensten - met betrekking tot een bijdrage aan een Wikimediaproject. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf, een goed doel, een onderwijsinstelling, een overheidsdienst of een andere (rechts)persoon zijn. De openbaarmakingsplicht is eenvoudig en vereist van u dat u deze informatie op een van de drie hierboven beschreven manieren verstrekt. Als u bijvoorbeeld namens uw werkgever een artikel op Wikipedia bewerkt, moet u de gegevens van uw werkgever bekendmaken. Als u door een PR-bedrijf bent ingehuurd om Wikipedia te bewerken, moet u zowel het bedrijf als de klant van het bedrijf bekendmaken. Als u een gecompenseerde Wikimediaan bent, moet u bijvoorbeeld de details noemen van de GLAM organisatie die u betaalt.

Zijn openbaarmakingen van betaalde bewerkingen alleen vereist bij het bewerken van Wikipedia artikelen?

Nee, u moet uw dienstverband, klant en verbondenheid bekendmaken wanneer u een betaalde bijdrage levert aan elk Wikimediaproject. Dit geldt ook voor bewerkingen op overlegpagina's en bewerkingen op andere projecten dan Wikipedia.

Merk op dat sommige projecten een alternatief openbaarmakingsbeleid hebben aangenomen waardoor het vereiste openbaarmakingsniveau kan zijn gewijzigd.

Betekent deze bepaling dat betaalde bijdragen altijd zijn toegestaan zolang ik de openbaarmaking doe?

Nee. Gebruikers moeten zich ook houden aan de aanvullende beleidsregels en richtlijnen van elk Wikimediaproject, evenals aan alle toepasselijke wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld, het beleid van de Engelse Wikipedia inzake neutraal standpunt vereist dat bewerkingen eerlijk, proportioneel en (voor zover mogelijk) zonder vooringenomenheid worden gedaan; Deze vereisten moeten worden gevolgd, zelfs als de bijdrager aangeeft betaalde bewerkingen uit te voeren.

Hoe moet ik betaalde bijdragen op mijn gebruikerspagina vermelden?

U kunt op uw gebruikerspagina uitleggen dat u voor een bepaalde klant of werkgever werkt. Als u voor het bedrijf Acme werkt en als onderdeel van uw werkverplichtingen Wikipedia artikelen over het bedrijf Acmi redigeert, voldoet u aan de minimale vereiste van de Gebruiksvoorwaarden als u eenvoudig op uw gebruikerspagina zegt dat u namens het bedrijf Acami redigeert. U moet echter ook de communautaire of Foundation beleidsregels volgen, naast de toepasselijke wet- en regelgeving.

Hoe moet ik betaalde bijdragen vermelden in mijn bewerkingssamenvatting?

U kunt in de bewerkingssamenvatting aangeven dat u uw werkgever, verbondenheid en klant vertegenwoordigt voordat u uw bewerking of bijdrage publiceert. Voordat u bijvoorbeeld uw bewerkingen opslaat in een Wikipedia artikel over uw klant X, kunt u deze opmerking schrijven in het bewerkingssamenvattingvak: "X heeft me ingehuurd om hun Wikipedia artikel te actualiseren" of "Ik werk voor X".

Hoe moet ik betaalde bijdragen bekendmaken op een overlegpagina?

U kunt uw werkgever, het verbonden bedrijf en klant aangeven op de relevante besprekingspagina ofwel vóór of onmiddellijk na het publiceren van uw bewerking of bijdrage.

Moet ik de details van de vergoeding die ik ontvang bekendmaken?

U hoeft niet te zeggen hoeveel of welke soort compensatie u ontvangt voor het bewerken; het vereiste minimum is bekendmaking van uw werkgever, klant en verbondenheid.

Kan een lokaal project een alternatief openbaarmakingsbeleid aannemen voor betaalde bewerking?

Het openbaar maken van betaalde bijdragen aan een van de Wikimediaprojecten is een vereiste onder de openbaarmakingsbepalingen van deze Gebruiksvoorwaarden. Toch kunnen individuele projecten een alternatief openbaarmakingsbeleid creëren wanneer hun projecten of gemeenschappen specifieke behoeften hebben om de vereisten te versterken of te verminderen. De bepaling geeft de gemeenschappen vrijheid om de regels in de Gebruiksvoorwaarden aan te passen aan hun specifieke project na het volgen van het standaard consensusgebaseerde proces van het project voor het vaststellen van kernbeleidsregels. Het vaststellen van een alternatief openbaarmakingsbeleid vereist consensus, in overeenstemming met de bestaande praktijk van het project en de lokale omschrijving van consensus.

Om een reeds bestaand beleid als alternatief openbaarmakingsbeleid aan te nemen, moet een projectgemeenschap consensus bereiken om specifiek de openbaarmakingsvereisten voor betaalde bewerkingen in de Gebruiksvoorwaarden te vervangen door het beleid van het project. Voor een voorbeeld van een alternatief openbaarmakingsbeleid, zie dit voorstel op MediaWiki.

Na het opstellen van een dergelijk beleid moeten projecten hun beleid opnemen in de lijst van alternatieve openbaarmakingsbeleidsregels. Deze lijst helpt bewerkers en zusterprojecten om snel te ontdekken wat het lokale projectbeleid voor betaald bewerken is, of dat de standaard van toepassing is.

Betekent dit dat Wikimedia-projecten hun beleid moeten veranderen?

Wikimedia-projecten kunnen hun beleid veranderen om aan deze eis te voldoen, strengere eisen te stellen voor betaalde bijdragen of om alternatieve regels te geven.

Welke projecten hebben een alternatief openbaarmakingsbeleid opgesteld?

Projecten met een alternatief beleid worden hier vermeld: lijst van alternatieve openbaarmakingsbeleidsregels.

Wanneer is deze clausule in werking getreden?

De openbaarmakingsbepaling van de Algemene Gebruiksvoorwaarden trad in werking op 16 juni 2014. De bepaling was het resultaat van een discussie met de gemeenschap, nadat een initieel voorstel om de Voorwaarden te wijzigen was gemaakt door het team 'Legal and Community Advocacy' van de Wikimedia Foundation. De discussie werd op 25 maart 2014 gesloten en de wijziging werd op 25 april 2014 door de Raad van Bestuur goedgekeurd.

Referenties

  1. Federal Trade Commission Act 15 U.S.C. § 45(a)(1)
  2. Federal Trade Commission Act, 15 U.S.C. § 45(a)(2)
  3. 16 C.F.R. §255.5, Example 8, p.12.
  4. [$parinocaselink Parino v. Bidrack, Inc.], 838 F. Supp. 2d 900, 905 (ND Cal. 2011) (de beschuldigingen van de eiser, waaronder het maken en gebruiken van nep-recensies op de website door de gedaagde, waren voldoende om een claim in te dienen op grond van de Californische wet op oneerlijke concurrentie en de wet op valse reclame)
  5. Directive 2005/29/EC of the European Parliament (Annex I, points 11 and 22).