Englanninkielinen Wikipedia julkaisee miljoonannen artikkelin

ST. PETERSBURG, FLORIDA, YHDYSVALLAT, 1. maaliskuuta 2006

Wikimedia-säätiö ilmoitti tänään että englanninkieliseen Wikipediaan on luotu 1'000'000. artikkeli. Artikkelin aihe oli "Jordanhill railway station", ja sen aloitti Wikipedian käyttäjä Ewan MacDonald. Wikipedia on vapaa, monikielinen, Internetissä toimiva tietosanakirja, jossa on aktiivisen kehityksen alaisena yli 3,3 miljoonaa artikkelia yli 125 kielellä.

Englanninkielisen Wikipedian koko teksti löytyy osoitteesta en.wikipedia.org. Artikkelien lisäksi englanninkielinen Wikipedia tarjoaa kymmeniä graafisia aikajanoja ja aihekohtaisia portaaleja. Sen mediavarasto sisältää yli neljäsataa tuhatta kuvaa ja satoja täyspitkiä lauluja, videoita ja animaatioita, joista useat ovat vapaasti levitettävissä. Sen sivuilla käydään kymmeniä miljoonia kertoja joka päivä.

Vaikka Wikipedian muokkaustapa on uusi ja kohuttu, se on jo saavuttanut tunnustusta ja palkintoja yksityiskohtaisesta sisällöstään koskien tämänhetkisiä tapahtumia, populaarikulttuuria, ja tieteellisiä aiheita; käytettävyydestään; ja kansainvälisestä käyttäjäyhteisöstään. BBC News on kutsunut Wikipediaa "Yhdeksi luotettavimmista ja käyttökelpoisimmista tietolähteistä, Internetissä tai sen ulkopuolella". Daniel Pink, kirjailija ja WIRED-lehden kolumnisti, on kuvaillut Wikipediaa "itsestään järjestäytyvänä, itseään korjaavana, hyperaddiktiivisena tulevaisuuden kirjastona", ja Tim Berners-Lee, Webin isä, on kutsunut sitä "Kaiken Tiedon Lähteeksi".

Wikipedia on Wikimedia-säätiön projekti. Se on luonut useita sisarprojekteja, mukaanlukien sanakirjan, joukon oppikirjoja, sitaattiarkiston, uutispalvelun, ja mediavaraston. Nämä kaikki projektit toimivat avoimen lähdekoodin MediaWiki-ohjelmiston avulla.

Wikipediasta

Kuvittele maailma jossa jokaisella ihmisellä koko planeetalla on vapaa pääsy kaiken ihmistiedon summaan. Tätä me teemme. -- Jimmy Wales, Wikipedian perustaja

Wikipedia aloitettiin tammikuussa 2001, ja siitä lähtien siitä on tullut maailman nykyaikaisin, nopeiten kasvava, ja suurin tietosanakirja. Sen ovat kokonaan luoneet vapaaehtoiset, jotka luovat, päivittävät, ja korjaavat artikkeleja yhteistyöhankkeena. Englanninkielisessä versiossa on yli 20 miljoonaa sisäistä linkkiä, ja se saa 65'000 muutosta ja 1700 uutta artikkelia joka päivä.

Wikipedian sisältö kirjoitetaan tavalliselle yleisölle, ja sitä päivitetään jatkuvasti selkeyttä, luettavuutta ja tarkkuutta silmälläpitäen. Wikipediaan lisätty alkuperäinen teksti, kuvat ja äänet ovat GNU Free Documentation Licence (GFDL):n alaisia, mikä antaa käyttäjien kopioida ja muokata toisten työtä perustuen "copyleft"-käsitteeseen. Koko tietokannan voi vapaasti ladata omalle koneelleen.

Vaikka projekti sai vuonna 2005 osakseen kritiikkiä joidenkin artikkelien teknisistä epätarkkuuksista, arvostetun tiedelehden Nature'n mielestä Wikipedian tiedesisällössä oli vain vähän enemmän virheitä artikkelia kohden kuin veteraanijulkaisu Encyclopedia Britannicassa. Kaikki nämä täsmällisesti mainitut virheet on sittemmin korjattu Wikipedia-artikkeleissa. Muut, vähemmän muodolliset ulkopuoliset arvostelut ovat yleensä olleet positiivisia.

Wikimediasta

Wikimedia-säätiö on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on rohkaista vapaan, monikielisen sisällön kasvua, kehitystä ja levitystä, ja julkaista näiden wiki-pohjaisten projektien koko sisältö yleisölle ilmaiseksi. Wikimedia-säätiö ylläpitää joitain maailman eniten yhteistyönä muokatuista viiteprojekteista, mukaanlukien Wikipedia, yksi maailman 25 eniten vierailluista webbisivuista. Wikipedian ja Wikimedian saamia palkintoja ovat muun muassa Webby Award, Prix Ars Electronica, Japan Advertisers Association's Web Creation Award, Golden Nica, ja World Technology Award in Communications Technology.

Säätiö perustettiin vuonna 2003 valvomaan olemassaolevien projektien toimintaa, ja sen päämaja sijaitsee St. Petersburgissa, Floridassa, Yhdysvalloissa. Wikimedialla on haarakonttoreita Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Serbiassa ja Montenegrossa, ja Puolassa. Lisää haarakonttoreita suunnitellaan Kanadaan, Intiaan ja Alankomaihin.

Useimmat säätiön toiminnoista on rahoitettu lukijoiden ja käyttäjien lahjoituksina, yleensä alle 50 Yhdysvaltain dollaria. Säätiön vuoden 2005 budjetti oli 739'200 dollaria, ja webbiliikenteen perusteella vuoden 2006 budjetista tulee huomattavasti suurempi.

Lisää tietoa

Yhteystiedot

Kysymyksiä ja haastatteluja vastaan, ottakaa yhteyttä (vain englanniksi):

Jimmy Wales, puheenjohtaja, hallitus, Wikimedia-säätiö
Puh.: +1-310-474-3223
Sähköposti: jwales@wikia.com

Angela Beesley, hallitus, Wikimedia-säätiö
Puh.: (+44)-208-816-7308
Sähköposti: abeesley@wikimedia.org

Muita paikallisia yhteystietoja.

Suositeltavaa mediaa

Klikkaa suurennoksia varten. Kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä.