Policy:Wikimedia Foundation Trademark Policy/Frequently asked questions/nl

This page is a translated version of the page Policy:Wikimedia Foundation Trademark Policy/Frequently asked questions and the translation is 64% complete.

Veelgestelde vragen over het handelsmerkenbeleid van de Wikimedia Foundation
Deze veelgestelde vragen maken geen deel uit van het handelsmerkenbeleid. Ze zijn niet eens een juridisch document. Maar we hopen dat u ze nuttig vindt.:)

0 Handelsmerkenbeleid Inleiding

0.1 Wat is "handelsmerkenbescherming"?

Het recht beschermt de associatie tussen een merk en het werk, zoals goederen of diensten, dat het vertegenwoordigt. Het is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen verwarring over de bron van bepaald werk. Ook gebruikers die een merk zien, beroepen zich op die associatie en zullen verwachtingen hebben over de reputatie en het kwaliteitsniveau en het niveau van de dienstverlening die zij gewend zijn van het andere werk dat onder de merken wordt aangeboden. Daarom zijn handelsmerken zeer krachtige en waardevolle hulpmiddelen die de reputatie van de Wikimedia Foundation en haar gemeenschapsleden belichamen en dienen als een "steno" manier voor gebruikers om een werk, product of dienst te herkennen.

0.2 Wat zijn de "Wikimedia-sites"?

De Wikimedia Foundation beheert verschillende sites met vrije software en vrije inhoud, waarvan sommige hier worden vermeld: Onze projecten.

1 Waarop is dit beleid van toepassing?

1.1 Wat is een "woordenmerk"?

Het is een handelsmerk dat alleen uit tekst bestaat (zoals "Wikipedia" of "Wikimedia") dat wordt gebruikt in verband met het werk dat het vertegenwoordigt om de bron te identificeren. Bovendien omvat een woordenmerk alle officiële vertaalde en getranslitereerde merken (bijv. "Vikipedi").

1.2 Wat is een "niet-gestileerd woordenmerk"?

Niet-gestileerde woordenmerken zijn gewoon woorden zoals "Wikimedia" en de projectnamen, zoals "Wikipedia", "Wiktionary", enzovoort. Ter vergelijking: de gestileerde woordenmerken zijn deze namen in hun speciale formaten, zoals bij bepaalde lettertypen. Het speciale formaat voor het woordenmerk "Wikipedia" ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: . Zowel gestileerde als niet-gestileerde woordenmerken zijn handelsmerken van de Wikimedia Foundation.

1.3 Wat is "trade dress"?

Voor onze doeleinden is "trade dress" het ontwerp van een website of artikel dat de bron van de website of online materiaal identificeert. Zie het als de "look and feel" van een site. Een voorbeeld is het specifieke ontwerp en uiterlijk van een Wikipedia-artikel, of de hoofdpagina van Wikipedia.Voor een Wikimedia-site is ook een handelsmerk van de Wikimedia Foundation. Merkenwetten beschermen ook het handelsimago.

Terug naar de "Wikimedia merken."

1.4 Wie is een "gemeenschapslid"?

Iedereen die bijdraagt aan een Wikimedia-site. Het omvat ook personeel en leden van verenigingen, thematische organisaties, gebruikersgroepen en de Wikimedia Foundation.

Terug naar de "gemeenschapsleden."

1.5 Waarom kan een instelling van de movement de handelsmerken niet zomaar vrij gebruiken?

Als de wettelijke houder van de handelsmerken moeten we het gebruik ervan controleren om de handelsmerkenbescherming voor de gemeenschap te behouden. Meer informatie.

1.6 Wat is de relatie tussen dit handelsmerkenbeleid en een vereniging, gebruikersgroep of thematische organisatieovereenkomst?

Verenigingen, gebruikersgroepen en thematische organisaties moeten zowel aan dit handelsmerkenbeleid als aan hun respectieve overeenkomst met de Wikimedia Foundation voldoen. Indien er inconsistenties zijn tussen dit handelsmerkenbeleid en een vereniging, gebruikersgroep of een thematische organisatieaanpassing, moet de organisatie hun overeenkomst volgen.

Terug naar verenigingen, gebruikersgroepen of thematische organisaties

2 Hoe de Wikimedia merken te gebruiken

2.1 Mag mijn logo, naam of bedrijfsnaam kleiner zijn dan het Wikimedia-merk als het echt duidelijk is dat mijn producten en diensten niet door de Wikimedia Foundation worden aangeboden?

Nee. We moeten ervoor zorgen dat het uiterst duidelijk is dat de Wikimedia Foundation uw producten of diensten niet levert. Dit is een eenvoudige, consistente manier om dat te doen.

2.2 Wat als ik duidelijk zeg dat ik de producten of diensten lever?

Sorry, uw logo, naam of bedrijfsnaam moet nog steeds groter zijn dan alle Wikimedia-merken en redelijkerwijs gescheiden van Wikimedia-merken. Mensen lezen niet altijd de kleine lettertjes. We moeten het zo duidelijk mogelijk maken dat uw producten of diensten niet worden aangeboden door de Wikimedia Foundation.

2.3 Wat bedoelt u met "buiten de Wikimedia-sites"?

Gebruik van de handelsmerken die niet op de Wikimedia-sites zijn, zoals Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary, Wikidata, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikivoyage of Wikimedia Meta-Wiki. Voor de toepassing van dit handelsmerkenbeleid wordt het gebruik van handelsmerken op Wikimedia Cloud VPS beschouwd als een Wikimedia-site. Daarom gebruikt u de merken buiten de sites wanneer u ze op flyers plaatst voor een edit-a-thon.

2.4 Kan ik nog steeds termen creëren die Wikimedia-handelsmerken combineren met andere woorden als "Wikipedian in Residence"?

Ja. Deze bepaling is niet bedoeld om leden van de gemeenschap ervan te weerhouden de merken creatief te combineren met andere woorden om nieuwe termen voor de Wikimedia-beweging te creëren, zolang ze dit op de Wikimedia-sites doen.

2.5 Kan ik de tekst in de afbeeldingen vertalen?

U mag de tekst vertalen op de Wikimedia-sites.

2.6 Kan ik grafische elementen toevoegen om bijvoorbeeld een speciale gebeurtenis te vieren?

U kunt remixen maken voor speciale doeleinden op de site, maar verander de logo's niet buiten onze sites. Deze en vele, vele andere vragen worden beantwoord in de Richtlijnen voor visuele identiteit.

2.7 Welke soorten remixen van Wikimedia-logo's kunnen buiten Wikimedia-sites worden gebruikt?

Bepaalde remixen van Wikimedia-logo's kunnen buiten Wikimedia-sites worden gebruikt zolang de remix niet te vergelijkbaar is met een van de Wikimedia-merken. Zorg ervoor dat de remix niet wordt verward met het originele Wikimedia-logo.

2.8 Mag ik hoge resolutie versies van de logo's gebruiken?

Ja! Kijk hier.

2.9 Waar moet ik een merkenverklaring plaatsen?

Beschouw de verklaring gewoon als een voetnoot. Iemand die uw document leest, uw website bekijkt of uw film bekijkt, moet de verklaring gemakkelijk kunnen vinden. Goede voorbeelden zijn: aan het einde van (dezelfde) pagina van een document, in de afdruk van een boek, onderaan een webpagina en in de aftiteling van een video.

2.10 Wat moet ik doen als ik niet genoeg ruimte heb om een kennisgeving toe te voegen?

Maak u geen zorgen. Als het merk op een mobiel of ander medium met weinig ruimte te zien is, kunt u gewoon het handelsmerksymbool (TM) gebruiken voor elk Wikimedia-handelsmerk dat u gebruikt.

2.11 Hoe moet ik in de kennisgeving naar het handelsmerk verwijzen?

Woordenmerken kunnen letterlijk worden genoemd (d.w.z. "Wikimedia Commons"). Logo's moeten worden beschreven volgens de Richtlijnen voor visuele identiteit. Voorbeelden hiervan zijn de "Wikipedia Puzzel Wereldbol" en het "'W'-pictogram."

2.12 Wat als ik meer dan één merk gebruik?

Zorg ervoor dat u alle handelsmerken in de kennisgeving als volgt beschrijft:

"Het Wikidata-woordenmerk en logo zijn de handelsmerken van de Wikimedia Foundation".

2.13 Wanneer moet ik het handelsmerksymbool gebruiken?

U hoeft het handelsmerksymbool alleen te gebruiken als u niet genoeg ruimte heeft om de hele kennisgeving te schrijven, zoals wanneer u een handelsmerk op een mobiel scherm gebruikt.

2.14 Kunt u enkele voorbeelden geven van het gebruik van het handelsmerksymbool?

Hier is een voorbeeld:

"Wikimedia Commons™ is een van de prachtige Wikimedia-projecten die onze gemeenschap heeft ontwikkeld om mediabestanden, zoals afbeeldingen, geluiden en videoclips, openbaar beschikbaar te maken voor iedereen!"

2.15 Welke grootte moet het symbool hebben?

Wanneer u een woordenmerk gebruikt (zoals 'Wikipedia'), moet u dezelfde lettergrootte voor het handelsmerksymbool gebruiken als het woordenmerk zelf. In deze context wordt superscript-opmaak voor het symbool aangemoedigd. Wanneer het merkteken een afbeelding is (zoals de puzzelwereldbol), moet u een lettergrootte voor het symbool selecteren die overeenkomt met de grootte van de afbeelding en het symbool zo plaatsen dat het duidelijk zichtbaar is en dicht genoeg bij de rechterbovenhoek van de afbeelding ligt zonder het aan te raken.

2.16 Maar ik wil dat mijn website er mooi uitziet! Kan ik het symbool kleiner maken of ergens anders zetten?

Helaas niet. Onthoud dat u het symbool alleen naast het eerste of meest prominente gebruik van het merkteken hoeft te plaatsen.

Terug naar kennisgeving of handelsmerkensymbool

2.17 Wat betekent "geen goedkeuring door of affiliatie met de Wikimedia Foundation"?

U moet ervoor zorgen dat mensen niet denken dat u namens de Wikimedia Foundation of een van haar sites spreekt. Zo moet u ervoor zorgen dat niemand denkt dat u voor de Wikimedia Foundation werkt.

3 Het zonder toestemming te vragen gebruiken van de Wikimedia-merken

3.1 Kunt u me een aantal voorbeelden geven van wanneer ik de merken op de Wikimedia-sites kan gebruiken?

U mag de marken gebruiken op gebruikerspagina's, helppagina's en pagina's over Wikimedia of de Wikimedia-projecten. U kunt de merken ook gebruiken in een mailinglijst, op IRC of om een hulpmiddel op de Wikimedia-sites te noemen. The sky is the limit, zolang het gebruik gerelateerd is aan een site, de missie promoot en voldoet aan de Gebruiksvoorwaarden.

Terug naar het gebruik van handelsmerken op de Wikimedia sites

3.2 Welke evenementen zijn niet "community-gericht"?

Een evenement met voornamelijk mensen die geen lid zijn van de gemeenschap, is geen gemeenschapsgericht evenement. (Zie de veelgestelde vragen over evenementen in het algemeen.) Dit betekent niet dat u geen gasten op uw bijeenkomst kunt hebben!

3.3 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van gemeenschapsgerichte evenementen?

Gemeenschapsgerichte evenementen zijn evenementen die voornamelijk open zijn voor gemeenschapsleden en de missie bevorderen. Ze hebben de neiging om te worden gerelateerd aan het verbeteren van de algemene kwaliteit van de Wikimedia sites. Voorbeelden zijn conferenties en maandelijkse bijeenkomsten die worden georganiseerd door gemeenschapsleden, evenals andere specifieke evenementen zoals de "London Wikipedians regular's table", Wiki-Conference in Rusland en Wikipedia Workshop Köln (DE).

Terug naar "Op gemeenschap gerichte evenementen."

3.4 Als mijn evenement gericht is op de gemeenschap, welke merken kan ik gebruiken?

Ten eerste kunnen alle evenementen die gericht zijn op de Wikimedia-gemeenschap een handelsmerkennaam dragen. U mag de Wikimedia-logo's ook gebruiken om uw locatie te versieren, maar alleen voor zover ze relevant zijn. U kunt bijvoorbeeld het Wikisource-logo niet gebruiken voor een evenement dat alleen op Wikimedia Commons plaatsvindt. Houd er echter rekening mee dat de naam 'Wikimania' en het logo gereserveerd zijn voor de jaarlijkse Wikimania-conferentie.

3.5 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van outreach werk?

U kunt een stand neerzetten op een braderie. Hier zijn enkele voorbeelden daarvan. Misschien wilt u de Wikimedia-sites in uw club presenteren of contact opnemen met senioren. U kunt ook een lezing geven op een school of een universitaire cursus maken.

3.6 Wat is educatief materiaal?

Educatief materiaal helpt mensen om de Wikimedia-sites te begrijpen. Het kunnen folders, video's, spiekbriefjes en handleidingen zijn.

3.7 Wat gaat het met het vertegenwoordigen van de gemeenschap in een instituut?

U moet een 'Quick License' ondertekenen en ons e-mailen als uw organisatie u " Wikipedian in Residence" wilt noemen als onderdeel van een GLAM-project, of iets dergelijks.

Terug naar Outreach en werving van nieuwe leden

3.8 Is er een logo van de Wikimedia-gemeenschap?

Ja! Het werd in 2008 officieel aangenomen als het logo voor Meta-Wiki.

3.9 Wat betekent 'fair use'?

In het Amerikaanse merkenrecht staat het concept van fair use u toe om elk handelsmerk te gebruiken zolang uw gebruik aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit beleid kan uw rechten op redelijk gebruik niet beperken. We hebben de secties 3.5 en 3.6 toegevoegd om uw rechten begrijpelijker te maken.

Voor jurisdicties die niet fair en nominatief gebruik erkennen zoals bepaald in de Amerikaanse wetgeving, geven deze secties toestemming om dit te doen.

3.10 Kunt u me meer voorbeelden geven van fair gebruik?

Deze categorie van fair gebruik is in ons geval lastig omdat onze woordenmerken geen echte woorden waren voordat onze projecten werden gemaakt, in tegenstelling tot 'apple' of 'facebook'. Maar we zouden het als fair gebruik beschouwen als u een boek zou schrijven in de Wiki-software en ernaar zou verwijzen als een "wiki-boek", ook al is Wikibooks een onderscheidend handelsmerk. Als u de woordenmerken gebruikt om onze projecten te beschrijven, is dat ook een vorm van fair gebruik (nominatief gebruik). U kunt meer lezen over nominatief gebruik.

3.11 Kunt u enkele voorbeelden geven van gebruik dat niet onder fair gebruik valt?

  • Het gebruik van een Wikimedia-merk om uw boek te adverteren.
  • Verkoop van T-shirts met het logo van de Wikimedia Foundation.
  • Uw eigen encyclopedie maken en het met een Wikipedia Puzzelwereldbol labelen.
  • Het gebruiken van het Wikimedia Foundation logo om fondsen te werven voor niet-gerelateerde projecten.
  • Beweren dat de inhoud "afgeleid is van Wikipedia", terwijl dat in feite niet zo is.

Terug naar Iets anders bespreken dan Wikimedia-sites (fair use)

3.12 Kunt u voorbeelden geven van nominatief gebruik?

Hier zijn wat voorbeelden:

  1. Beschrijven van een Wikimedia-site:
    • In een presentatie die beschrijft hoe Wikipedia werkt, zou het gebruik van de woordenmerken in dia's in uw opsommingstekens een nominatief gebruik zijn. Hetzelfde geldt ook voor een blogpost die Wikidata beschrijft. Als u uw dia's of uw blogbericht wilt "illustreren" met een van de afbeeldingsmerken, raadpleegt u artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik.
    • Een handelsmerk mag echter niet als algemene term worden gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld geen wiki opzetten op motorfietsen en het noemen als "een wikipedia voor motorfietsen".
  2. Echte feitelijke verklaringen afleggen:
    • "Wikipedia is de grootste online encyclopedie ter wereld. Maar Wikipedia is slechts een van de vele sites die zijn gemaakt door de duizenden vrijwilligers die de Wikimedia-beweging vormen".
    • "Ik ben sinds 2009 Wikipedia-redacteur" (op uw persoonlijke website).
  3. Beschrijven van afgeleid werk:
    • "Bron: Wikipedia"
    • "Dit kunstwerk is gemaakt met behulp van afbeeldingen van Wikimedia Commons."
    • "De encyclopedische inhoud op deze site is afgeleid van Wikipedia".
    • "Van Wikipedia" of "naar het Wikipedia-artikel" (zoals gebruikt door een QR-codeproject)
  4. Meer specifieke voorbeelden:

Terug naar Verwijzen naar Wikimedia-sites (nominatief gebruik).

3.13 Kan ik een logo of een schermafdruk gebruiken in mijn nieuws- of tijdschriftartikel of nieuws op tv?

Ja, zolang de afbeelding de bespreking in het artikel illustreert. Gebruik ons handelsmerk niet alleen om aandacht te trekken naar uw werk. Dat zal uw lezers of kijkers verwarren, en de onze!

Terug naar Nieuwsberichtgeving

3.14 Kan ik een logo of een schermafbeelding in een blogpost of een statusupdate opnemen?

Ja, zolang de afbeelding de discussie in uw bericht illustreert. Gebruik geen handelsmerken om alleen maar de aandacht naar uw pagina te trekken. Bezoekers van uw blog of uw gebruikerspagina moeten niet verward zijn en denken dat uw pagina wordt goedgekeurd door de Wikimedia Foundation of een van haar sites.

3.15 Kan ik een handelsmerk gebruiken in mijn gebruikersnaam, avatar of pictogram?

Helaas niet. We waarderen dat u een verbinding voelt met de Wikimedia sites. De Wikimedia-gemeenschap nodigt graag mensen uit! We willen echter niet dat mensen denken dat u namens de Wikimedia Foundation spreekt. U kunt het logo van de Gemeenschap nog steeds gebruiken in uw gebruikersnaam, avatar of pictogram.

Terug naar Persoonlijke blogs en sociale media

3.16 Kunt u mij enkele voorbeelden geven van artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik?

  • Het gebruik van de handelsmerken om een wetenschappelijk thesis in een academisch artikel te bespreken.
  • Een punt in de dia's illustreren voor een educatieve presentatie met een schermafbeelding van een Wikimedia-site.
  • De merken gebruiken in een kunstproject.
  • Een parodie maken om een politieke boodschap te geven.
  • Een boek schrijven waarin een personage een Wikipedia-artikel leest.

Terug naar Artistiek, literair en ander niet-commercieel gebruik.

3.17 Kunt u mij voorbeelden geven van koppelen aan Wikimedia-sites?

Ja, u kunt voorbeelden van koppelingssjablonen hier vinden.

3.18 Kan ik de merken gebruiken om via QR-codes naar Wikimedia-sites te koppelen?

Nee. Deze toestemming om de logo's te gebruiken om zonder licentie te linken, geldt voor online links. Om QR-codes te gebruiken, moet u het niet-gestileerde Wikipedia-woordenmerk gebruiken. Daarover leest u meer in de Veelgestelde vragen over nominatief gebruik.

Terug naar Linken naar Wikimedia sites.

3.19 Wat voor spullen kan ik maken?

Je kunt shirts, hoeden, tassen, mokken, spelden, pennen, stickers, posters, bureaublad-achtergronden en zelfs taarten maken. Vrijwel alles, zolang u het maar niet verkoopt.

Hier zijn wat voorbeelden.

3.20 Kan ik goederen verkopen zolang ik geen winst maak?

Nee, u mag geen merchandise verkopen zonder licentie. Voor meer informatie hierover zie de sectie over commerciële koopwaar.

3.21 Mag ik dingen voor anderen maken?

Ja, zolang u het gratis weggeeft.

3.22 What about commercial merchandise?

First, you can buy merchandise from the Wikimedia shop. Proceeds from this merchandise are used towards the Wikimedia sites. If you want permission to sell your own merchandise, see the section on commercial merchandise.

3.23 Can I ask commercial vendors to create custom items for me that use Wikimedia marks?

Of course! You may ask vendors like bakers and t-shirt sellers to create items with Wikimedia marks especially for you or your friends. This is okay because it is for your own personal use and no one is creating a business surrounding the sale of items with Wikimedia trademarks. And do not worry, vendors will not be required to strictly follow the Visual Identity Guidelines when it is not possible on items like cakes. For example, all these cakes are fine.

3.24 Is it okay to commission someone else to create lots of items with the Wikimedia marks for meet-ups and similar events?

Yes! As long as the items are not sold to participants, it is okay to ask a vendor to create multiple items with the Wikimedia marks for community-focused parties and gatherings like edit-a-thons under Section 3.2 of the policy.

3.25 Can I use high-resolution logos on commercial merchandise?

Yes! While our previous trademark policy did not permit the use of high-resolution logos, we have removed that restriction from the new policy.

4 Special uses that require permission

4.1 If I need permission, will I have to pay for a license?

Usually, there is no license fee. However, we want to keep track of how our trademarks are used. Also, we want to make sure every use complies with our mission and standards. This is why we require a formal license in certain cases.

4.2 Do I need permission for every photo contest?

You only need to get a license if you advertise the photo contest outside a Wikimedia site. This includes posters, social media, and blogs. You can freely use the marks for community-focused events. Community-focused events are those that are intended to be predominantly attended by Wikimedia community members. They do not include events open to the general public.

4.3 Can I print out t-shirts with the Wikimedia logo to give out as prizes for the photo contest?

Yes. You can always make t-shirts with the Wikimedia logos and give them away as long as you are not selling them.

4.4 How can I use the marks as a Wikipedian in Residence?

The marks may be used in any way that identifies you as a Wikipedian in Residence. Please avoid confusion about official endorsement. You should clarify that you are not a representative of the Wikimedia Foundation.

4.5 Kunt u een voorbeeld geven van cybersquatting?

In the past, someone registered the domain wikkipedia.org to attract traffic to their own site. This is called cybersquatting or typosquatting that infringes our trademark. We strictly enforce our policy against confusing domain names. Please tell us if you see an infringing domain name.

4.6 Kan ik een Wikimedia-merk gebruiken als onderdeel van mijn domein?

Unfortunately, no. If you do, there is a risk that you will confuse readers that are looking for Wikimedia content or other material related to Wikimedia. Movement organizations may be permitted to use the Wikimedia mark as part of their domain, but only after receiving special permission.

4.7 Kan ik een Wikimedia-merk gebruiken als ik een ander topleveldomein gebruik?

You cannot register a Wikimedia mark as a domain, no matter the top-level domain, including country code top-level domains. For example, you may not register "wikipedia.jobs" even though it uses ".jobs", a different top-level domain, because "wikipedia" is a Wikimedia mark.

4.8 Maar ik wil zelf een speciaal domein opzetten!

If you have a legitimate reason to set up a domain, please email trademarks@wikimedia.org.

4.9 What does "public event" mean?

A public event is an event that is not predominantly attended by community members. An event is also public when it is announced to the public with signs or advertisements or in an event schedule. Hence, this rule does not apply to community-focused meetups and conferences.

4.10 What event uses require permission?

Using a trademark for an event includes naming the event or using a Wikimedia logo on advertisements, leaflets, signage or a website.

4.11 Are there any exceptions to when events require permission?

If the name of the event uses a mark just to describe its content, that might fall under nominative use. An example for this would be announcing a course called 'Editing Wikipedia for Beginners' or 'Using Wikimedia Commons as an Amateur Photographer'. However, always include a notice that explains that your use is with permission from the Wikimedia Foundation and that you are not affiliated with the Foundation. Also, events hosted by a local Wikimedia chapter, thematic organization, or user group can use the marks subject to their respective agreement with the Wikimedia Foundation.

4.12 What is a "publication"?

Publications include books, other print media, and web pages. They also mean audiovisual media like music, and other recordings, film and online video. See Outreach and recruiting new editors for materials that provide education about a Wikimedia site. See Section 4.5 for trademark uses in films.

4.13 Mag ik een boek schrijven over Wikipedia?

Of course you can, and we would be happy to hear about it! But you should not display the Wikimedia Marks on the cover of your book or on your product packaging without asking for permission. This is because it could look like endorsement from Wikimedia Foundation and mislead users. You are of course free to use the non-stylized Wikimedia wordmarks in a book title but remember to ask for permission.

4.14 Geldt dit ook voor handboeken, zoals "A beginner's guide to Wikipedia", gericht op leden van de gemeenschap?

Yes. But, please send us a request and we will give prompt permission when appropriate. We love Wikipedia guides!

4.15 Maakt het verschil of het boek wordt uitgegeven door een educatieve uitgeverij?

No, you will need permission as well, because even educational publishers are commercial entities.

4.16 Do I need permission to show the Wikipedia marks in a film I am making for my school project?

If you are showing your film to the public, or at your school or workplace, you need permission. But we will make sure to make the permission process as easy and fast as possible.

4.17 Will I have to donate a portion of the retail price for commercial merchandise?

No. But you will have to tell your customers if you do not donate your profits.

4.18 What do I have to say if I am donating a portion of my proceeds to the Wikimedia Foundation?

Just clearly state what portion of your proceeds will be given to the Wikimedia Foundation. You can, for example, say: "X% of your purchase will be donated to the Wikimedia Foundation."

4.19 Where should I state how much of my proceeds will be donated?

We recommend placing the notice right next to the purchase price, where it will be clearly visible to all buyers.

4.20 Do I need to mention donations to the Wikimedia Foundation if I do not donate anything at all?

Yes. You should state that 0% of your profits will go to the Wikimedia Foundation. Otherwise, users may mistakenly believe that you are doing fundraising for the Foundation.

5 Prohibited uses

5.1 Can I make a fake Wikipedia article if it is intended as a joke?

There are exceptions where this is permissible, but they are very limited. You will likely not fall under such an exception if your mimicking site has any commercial background. Please refer to the section on Parodies. Most importantly, you must make sure that no one (really no one!) could confuse your site with any part of a Wikimedia site.

5.2 How do I distinguish between a prohibited mimicking site and a parody site?

Here is an example of a mimicking site: Contrary to the Wikipedia guidelines, you create an article on Wikipedia about yourself or your organization. For unknown reasons, "your" article is deleted. This makes you mad. You register the domain "businesspedia.org" and design a website that looks just like the Wikipedia article that just got deleted, including a link to your own website. You are happy to attract more traffic to it by confusing internet users. Booo!

An example of parody site: Imagine you have a great friend called Rory and his birthday is coming up. You register the domain "rorypedia.org" and design a website that looks just like a humorous Wikipedia biography on your friend Rory. Since you do not want anyone to confuse "Rorypedia" and Wikipedia, you put a bright colored bar on the top of your site saying, "This page is a present for Rory from his awesome friends and not affiliated with Wikipedia. Happy birthday, Rory!" And you take down the site once the birthday party is over. Yaaay!

5.3 How do I avoid mimicking Wikimedia sites when I use the MediaWiki software?

All wikis using MediaWiki do in fact share certain graphic elements under the default theme, but the Wikimedia sites have certain visual features that distinguish them. Do not imitate these distinguishing features. For example, you should not use logos that are confusingly similar to the Wikimedia marks or name your site something that sounds like a Wikimedia site. But you can use the "Powered by MediaWiki" button as that button simply describes that the wiki is powered by MediaWiki.

Be sure to directly download the MediaWiki software if you want to use it. Please do not try to blindly copy the HTML code of a Wikimedia site! If you do, you will accidentally import features from our sites, like our Terms of Use or our "contact us" details. Being contacted about problems on your unrelated website understandably makes our wonderful email response team volunteers very unhappy.

No. The Wikimedia marks can only be used for linking to a real Wikimedia site. By that, we mean those sites that are run by the Wikimedia community.

Also, if you want to set up a mirror of a Wikimedia site, please refer to the section on mirrors.

5.5 Can you give me some examples of misrepresentation with respect to the marks?

A misrepresentative use can be something that represents yourself. That includes using a Wikimedia logo in your logo, letterhead, or the name of your organization. Online examples are your social media avatar, favicon, and website domain.

6 Reporting Trademark Misuse

6.1 How do you fight trademark infringement?

Each year, we receive over 100 reports of trademark violations from community members. We also employ outside contractors and legal counsel to help protect our trademark portfolio globally. Within our resource constraints, our legal team pursues misuses of our marks to ensure that the Wikimedia logos remain distinctively associated with the Wikimedia community. After careful and sensitive evaluation, we send out cease-and-desist letters, which are usually effective. In the few instances that cannot be resolved by other means, we consider litigation to protect the marks.

6.2 Who is responsible for enforcing Wikimedia's trademarks?

Trademark enforcement is currently handled by the Wikimedia Foundation legal team to ensure consistency and compliance with trademark law. But we rely on the Wikimedia community to help us identify potential trademark infringements.

6.3 What happens when you receive a report of a potential trademark infringement?

When we receive a complaint that our trademarks are being misused, we first send a confirmation to the person submitting the complaint. Potential infringements are then logged into our system. The legal team then combs through each of those complaints to investigate the alleged infringement. We visit the site personally to make sure the complaint has merit. Then we apply US trademark law in assessing whether there is actual "misuse" and it is a valid infringement of the trademark. In general, the standard of "misuse" in US law is whether the use of the trademark is "confusingly similar" to the Wikimedia Foundation's use of the trademark. In other words, will the potential infringers use of the trademark confuse users into thinking their site is sponsored by or hosted by the Wikimedia Foundation? We always contact the potential infringer first to see if they will voluntarily stop using our marks or work with us to make their use less confusing. If we are unable to work things out informally, and they refuse to comply with a cease and desist letter, we decide whether to move forward with litigation to stop the infringement.

6.4 Can I send a cease and desist letter on behalf of the Wikimedia Foundation when I find misuse?

Please do not. We really appreciate your help with trademark enforcement, but please report any misuses to us so that we can determine what action is appropriate.

7 Revision of the trademark policy

7.1 Why can you just change the FAQ section?

The FAQs are not part of the trademark policy. We created them to help you understand the policy. We want to add new questions from the community in the future and to clarify any answers users may find confusing. That is why we want to be able to update the FAQs easily.

7.2 What if I do not agree with the changes to the policy?

We encourage you to share your comments and concerns with us during the community feedback period following any announced changes. We will take all comments under careful advisement and ensure that any changes to our policy are consistent with our mission.

8 Andere vragen

8.1 Wat is "naked licensing"?

Het niet uitvoeren van kwaliteitscontrole bij handelsmerkenlicenties wordt 'naked licensing' genoemd en kan soms leiden tot verlies van handelsmerkenrechten.

8.2 Wat zijn de richtlijnen voor visuele identiteit?

Ze zijn een set van richtlijnen die u moet volgen bij het gebruik van een van de Wikimedia-merken. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de merken er altijd op hun best uitzien en op geen enkele manier worden vervormd.

8.3 Hoe verhouden de Richtlijnen Visuele Identiteit zich tot het merkenbeleid?

De richtlijnen voor visuele identiteit staan los van het handelsmerkenbeleid en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden herzien. Deze richtlijnen helpen ervoor te zorgen dat de Wikimedia-merken altijd consistent worden gebruikt met hetzelfde kwaliteitsniveau. Consistent gebruik is belangrijk voor ons om de bescherming van de Wikimedia-merken te behouden. Het helpt verwarring te voorkomen bij gebruikers die merken zien die lijken op de Wikimedia-merken. Als Wikimedia-merken consequent worden weergegeven, kunnen gebruikers er zeker van zijn dat ze echte Wikimedia-inhoud bekijken in plaats van een bedrieglijke site.

8.4 Wat als ik nog vragen heb?

Als u nog andere vragen heeft die hier niet worden behandeld, plaats ze dan op de overlegpagina. We zullen proberen onze veelgestelde vragen in de loop van de tijd uit te breiden en te verbeteren.